Шефът на Федералния резерв предрече спад на БВП на САЩ с 30%

Според Джером Пауъл има „добри шансове“ през третото тримесечие ще има „положителен растеж“

Новини
13:22 - 18 Май 2020
2349
Шефът на Федералния резерв предрече спад на БВП на САЩ с 30%

Ръководителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл в интервю за CBS News заяви, че БВП на САЩ през второто тримесечие на тази година може да спадне с 20-30%, предаде Агенция "Фокус".

„Числата ще бъдат много големи. Тук е трудно да бъдем точни. Не бих искал да гадая“, отбеляза той. „Те лесно могат да бъдат в района на 20 и 30 (процента)“.

На въпрос на медията каква ще бъде безработицата в страната, той отговори, че 20-25% могат да бъдат върхови стойности.

В същото време Пауъл подчерта, че сегашната криза в бъдеще е малко вероятно да бъде характеризирана като втора Голяма депресия.

„Не мисля, че такъв резултат изобщо е възможен. Има редица много фундаментални различия. Първо, преди два месеца имахме много здрава икономика. И говорим за външно събитие, природно бедствие. И тук има една съществена разлика. През 20-те години на миналия век, когато настъпи Депресията, когато се срути и всичко останало, финансовата система се разпадна. Сега нашата финансова система е силна, тя е в състояние да устои на случващото се. След последната криза прекарахме 10 години в укрепването й. Това е огромна разлика“, подчерта Пауъл.

Освен това той каза, че по време на Голямата депресия централните банки са се опитвали да повишат лихвените проценти, за да поддържат валутата обвързана със златния стандарт, въпреки че тогава е било необходимо да се направи обратното.

Началникът на Федералния резерв добави още, че сега в света правителствата и централните банки реагират на случващото се много активно и ефективно.

„Така че, според мен, всичко това показва, че ще се случи следното: ще има много рязък спад. Той трябва да бъде много по-кратък спад от този през 30-те години“, каза Пауъл.

В същото време той беше окуражаващ, като заяви, че има „добри шансове“ през третото тримесечие ще има „положителен растеж“. Ръководителят на Федералния резерв отбеляза, че до края на тази година е малко вероятно завръщането към показателите преди кризата.

„Когато поемем по пътя на възстановяването, основното е да останем на този път и просто да направим всичко възможно, за да останем на него за дълъг период от време. И икономиката ще бъде постоянно лекувана. И много скоро ще се върнем към по-нормалните нива на безработица и заетост. Хората ще се върнат на работните си места“, каза Пауъл.