Шефът на КЕВР: Има вероятност поскъпването на тока да е повече от 3,6%

2 млн. киловата от ТЕЦ "Марица изток 2" са пуснати преди дни на регулирания пазар и това се е отразило на цената

Новини
17:32 - 08 Юни 2023
2001
Шефът на КЕВР: Има вероятност поскъпването на тока да е повече от 3,6%

По план увеличението на тока през новия регулационен период трябваше да бъде средно с 3,6%, което е 4 пъти по-малко спрямо годишната инфлация, каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред ресорната парламентарна комисия.

Той обаче уточни, че ще се наложи корекция като вероятно цената ще бъде завишена, съобщават от БНТ. Причината за това е фактът, че в последните дни служебният министър на енергетиката Росен Христов е разпоредил да се пусне на пазара електроенергия от ТЕЦ Марица изток, която е два пъти по-скъпа и чиято цена ще влезе в общия микс. С колко ще поскъпне токът тепърва КЕВР ще изчисляват.

След като КЕВР е получила заповед от служебния кабинет, е разрешила пускането на 2 млн. киловата от ТЕЦ "Марица изток 2" на регулирания пазар и това се е отразило на цената. Друг фактор, който влияе върху годишната цена, е тази от борсата и разходите от Фонда за енергийна сигурност.

Цената на газа ние не я определяме, посочи Иванов. КЕВР само утвърждава цената. Тя плътно следва цената на холандската борса и тази от Азербайджан, което позволява цената на газа да е умерена.