Шефът на Кристиян Хакера разследван за точене на кредитни карти

Новини
23:45 - 29 Юли 2019
18543
Шефът на Кристиян Хакера разследван за точене на кредитни карти

Босът на фирмата за кибер сигурност „Тад груп“ Иван Тодоров е бил разследван за компютърни престъпления и източване на кредитни карти още през далечната 1997 г., съобщи „24 часа“. Информацията, изпъстрена с конкретика, потвърди публикация на Lupa.bg от 26 юли, в която първи разкрихме за тъмното минало на 41-годишния милионер от Варна. Днес той е обвинен от прокуратурата за тероризъм чрез кибер престъпления заедно със служителите си в „Тад груп“ Кристиян Бойков и Георги Янков.

Босът на "Тад груп" се оказа рецидивист в сферата на компютърните престъпления

Преди 22 години младият Иван Тодоров е сред 200-те заподозрени варненци, точили кредитни карти и купували с тях техника от САЩ. По това време този бизнес е съвсем нов. Сред малцината, които го разследват, е днешният председател на ДАНС Димитър Георгиев. Момчетата са толкова уверени, че няма да ги хванат, че дори споделят свободно в интернет какви различни врътки правят. Иван Тодоров също не остава по-назад. Той се хвали в бюлетин на бордовата система “Фидонет” - софтуер, които приема свързвания и предлага услуги като електронна поща, разпределени конференции, достъп до бази данни, трансфер на файлове и онлайн разговори. Там в публичен пост споделя, че с няколко хитрости успял да си поръча компютър за $ 3000 долара, а е платил само митото.

Хвалбите на Иван Тодоров са открити малко след като на 31 януари 1997 г. варненската полиция арестува двама негови съграждани. В следващите дни на разпити минават над 200 души, включително и днешния бос на „Тад груп“ Иван Тодоров. Арестувани са осем човека, които са сгащени  след като поръчали по интернет и получили компютри за $ 16 000 от американска фирма

Публикация на "24 часа" от 7 февруари 1997 г. разказва за първата компютърна афера на Иван Тодоров

Опитали да ги платят с кредитна карта на германец. Банката обаче го уведомила и той заявил, че няма никакво намерение да прави подаръци на българите. Така американската фирма AGEC Computers от Оклахома трябвало сама да влезе по следите на хакерите.

След като у нас разследването забуксувало, се стигнало и до намесата на ФБР в случая. Федералните посетили морската столица през ноември 1997 г., имали и среща с тогавашния кмет на града Христо Кирчев. Какво се е случило с тамошното разследване, не е ясно. Според хора, следили процесите, мнозина получили забрана да посещават САЩ.

Връзката на Иван Тодоров с бандата се оказва доста голяма, но недоказана. Постът му само насочва агентите на ФБР към него. Оказва се, че по това време той имал заведения. Бил сред новаторите, които позволявали заплащания с карти.

Оказало се, че сред клиентите му има такива, чиито карти са източени. Затова бюрото почнало да гледа на него като на оперативно интересно лице. Неофициално пък свидетели признали, че се плащали по $50 за достъп до данни от картите. Разследващите опитали да докажат, че и Иван е търгувал с данните. Смята се, че след като не успели, паднала забраната му да влиза в САЩ.

Източената сума пък била над $180 000. Сред копираните карти била и тази на дъщерята на тогавашния президент Желю Желев. Тя обаче не била източена.

Дъщерята на президента Желю Желев е била сред потенциалните мишени на варненската банда през 1997 г.

След като съберели данни, бандитите никога не пазарували за повече от $ 2000, и то не накуп. Хората не се усещали, тъй като по това време онлайн банкирането било екзотика. Стоките поръчвали на квартири бушони, които наемали за 2-3 месеца. Никога не поръчвали 2 пъти от един и същи сайт.

След акцията по залавянето на младежите от Варна, прокурорите в морския град се чудели какво обвинение да повдигнат. По това време в Наказателния кодекс я няма главата „Компютърни престъпления”. В крайна сметка делото отива при млада обвинителка, която подвежда задържаните под отговорност за измама в особено големи размери. Скоро е отстранена от делото.

Иван Тодоров пък започва шеметното си развитие. Регистрира фирма след фирма, стига до такова ниво, че става представител на веригата ресторанти за сандвичи „Събуей“ за България и Румъния.

Към днешна дата шефът на TAD Group е собственик на над 25 фирми за управление на хотели и кръчми из цялата страна, а състоянието му се оценява на няколко милиона евро.