Бомба в Lupa.bg: Шефът на Кристиян Хакера разследван и в Америка

Милионерът Иван Тодоров лъгал, че работи с американски инвеститори, сам основал фирмата си за кибер сигурност в САЩ

Новини
13:40 - 26 Юли 2019
13941
Бомба в Lupa.bg: Шефът на Кристиян Хакера разследван и в Америка

Иван Тодоров, босът на фирмата за кибер сигурност „Тад груп“, която бе уличена в икономически шпионаж и тероризъм, свързан с кибер престъпления, е разследван и в Америка по сигнал на българските служби за сигурност. Според източник на Lupa.bg от Специализираната прокуратура, федералните власти в САЩ вече проверяват всички дейности на „Тад груп“ зад Океана, след като са били информирани за разследването в България.

Проверка на родните спецслужби изненадващо е установила, че всъщност Иван Тодоров не е представител на американска компания за кибер сигурност, а просто е регистрирал дружеството си „Тад груп“ първо в Америка, в Ню Порт Бийч, Калифорния.

Тарикатът Иван Тодоров създал легенда, че работи като представител на американска компания за кибер сигурност. Всъщност, той сам регистрирал фирмата "Тад груп" в Калифорния, за по-голяма тежест в бранша

„Образно казано, фирмата се е сдобила с легенда, че е представител на американска компания за кибер сигурност на територията на България. По този начин са придобили по-голяма репутация и легитимност в IT бранша. Едно е да твърдиш, че си представител на голяма кибер компания от Америка, друго е да си българска фирма – разликата е в цената на извършваните услуги“, разкрива пред Lupa.bg столичен антимафиот, ангажиран в разследването.

До родните служби е достигнала и информация по оперативен път, която в момента се проверява. Според информатор на МВР от IT бранша, Иван Тодоров е бил разследван в края на 90-те години на миналия век като съпричастен към група хакери, специализирали се в източването на кредитни карти в Америка. Заради това той даже имал забрана да влиза в САЩ, която впоследствие била премахната. „Информацията се проверява, изпратили сме запитване. Ние самите не разполагаме с такива данни“, коментира нашия източник.

Преди дни Специализираната прокуратура повдигна безпрецедeнтните за България обвинения за тероризъм срещу 20-годишния Кристиян Бойков и търговския директор на „Тад груп“ Георги Янков,като обвиненията са свързани с източването на данните на над 5 милиона граждани и фирми от базите данни на Националната агенция за приходите. Офисът на компанията пък бе тарашен, като ченгетата иззеха компютри, сървъри, софтуери и друга скъпоструваща техника.

20-годишния Кристиян Бойков е обвинен като участник в организирана банда за тероризъм чрез киберпрестъпления заедно с търговския директор на "Тад груп" Георги Янков. Шефът на фирмата Иван Тодоров пък е с европейска заповед за арест

Собственикът на „Тад груп“ Иван Тодоров обаче заряза служителите си и духна към Канада, уж заради предварително планирано участие в семинар. Милионерът също ще бъде привлечен като обвиняем като част от организирана банда за кибертеторизъм, а ако бъде признат за виновен, го грози присъда от 8 до 15 години затвор.

Същевременно началникът на Специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че са открити нови улики срещу 20-годишния Кристиян Бойков и колегата му Георги Янков. Оказа се, че хакерите са се сдобили с 500 000 имейла на клиенти на голяма фирма, след като са проникнали в мрежата й. В разкриптиран компютър на Кристиян Бойков бяха открити и данни, източени от три български банки с имена на клиентите и сметките им. Иван Гешев намекна, че ще има още обвинени служители на „Тад груп“.