15 години затвор грозят Кристиян Хакера и шефа му (обновена)

Повдигнаха им обвинения за тероризъм, обявяват за международно издирване забегналия в Канада бос на „Тад груп“ Иван Тодоров

Новини
23:24 - 24 Юли 2019
23217
15 години затвор грозят Кристиян Хакера и шефа му (обновена)

Затвор до 15 години затвор по обвинения в тероризъм, свързан с киберпрестъпления, грозят Кристиян Бойков – Хакера и един от преките му началници във фирмата за кибер сигурност – търговския директор на „Тад груп“ Георги Янков.

В сряда вечерта Специализираната прокуратура повдигна безпрецедeнтните за България обвинения към 20-годишния Кристиян и колегата му, като обвиненията са свързани с източването на данните на над 5 милиона граждани и фирми от базите данни на Националната агенция за приходите. Задържаните хакери ще бъдат изправени пред Спецсъда като организирана престъпна група, занимаваща се с киберрекет, застрашаващ националната сигурност. При такова обвинение законът предвижда затвор от 8 до 15 години.

Както Lupa.bg първи съобщи още вчера, обвинения ще бъдат повдигнати и на боса на „Тад груп“ Иван Тодоров. Милионерът, ръководещ 30 успешни фирми, изненадващо офейка от България, излитайки за Канада. Според неговия адвокат, Тодоров заминал първо за Турция, а оттам лети за Канада, където имал планирано от преди месеци участие в семинар на веригата закусвални „Събуей“. Иван Тодоров държи 30 ресторанта на „Събуей“ у нас и в Румъния. В IT бранша обаче е публична тайна, че босът на фирмата „Тад груп“ просто е духнал от страната, за да отърве ареста си и да организира по-добре защитната си стратегия.

Милионерът Иван Тодоров, шеф на Кристиян Хакера, също ще бъде привлечен като обвиняем за тероризъм чрез киберрекет, категоричен е източник на Lupa.bg. Баровецът се покри в Канада, за да избегне задържането си, но ще бъде обявен за издирване чрез Интерпол

„Ако до края на седмицата Иван Тодоров не се прибере в България, както ни уверяват адвокатите му, то другия понеделник ще го обявим за международно издирване чрез Интерпол“, коментира пред Lupa.bg представител на Специализираната прокуратура. Думите му бяха потвърдени и от източник на обществената БНТ, според когото Иван Тодоров ще бъде обявен за международно издирване в близките дни.

Същевременно Нова тв съобщи във вечерната си новинарска емисия, че всички служители на разследваната за кибер тероризъм компания „Тад груп“ са подали молби за напускане. Голяма част от служителите вече са разпитани, но предстоят нови и нови "беседи" с тях, уверяват от Специализираната прокуратура. Според запознати, антимафиотите се надяват да открият готов да им сътрудничи IT специалист, който да уличи с доказателства-бетон колегите си.

След обиска на ГДБОП в офиса на "Тад груп" всички служители на IT фирмата за кибер сигурност са подали молби за напускане

Дори и без бъдещи защитени свидетели обаче, разследването се е натъкнало на сигурни доказателства, уличаващи началници и служители на компанията в кибер престъпления. Засега е известно, че в служебния компютър на 20-годишния Кристиян Бойков, който ченгетата са успели да декриптират, са открити данни на клиенти на 3 български банки, 2 застрахователни компании и още няколко големи частни дружества със завиден стокооборот. Съмненията са, че хакерите са източили данните с цел изнудване, или пък с цел препродажба на корпоративни клиенти.

Засега и Кристиян Бойков – Хакера, и търговският директор на „Тад груп“ Георги Янков не са в ареста. Първия трябвало да се яви вчера в Специализираната прокуратура, за да му бъдат предявени прецизирани обвинения, но не се е появил до късно вечерта. Георги Янков пък бе пуснат на свобода под парична гаранция от 20 000 лева.

Търговският директор на "Тад груп" Георги Янков е с обвинения за тероризъм. Той бе пуснат на свобода под гаранция от 20 000 лева

Запознат с разследването призна пред Lupa.bg, че Кристиян Бойков все още отказва да декриптира два от ползваните от него компютри, шифровани са и компютрите и софтуерите, конфискувани от ГДБОП при обиските в офиса на дружеството в столичния квартал „Изток“ на 23 и 24 юли.