Шефът на КТ „Подкрепа”: Първите 3 дни от болничния ще се плащат

Размерът на доплащането да бъде около 236% от възнаграждението, предлага Димитър Манолов

Топ
12:48 - 03 Август 2019
54134
Шефът на КТ „Подкрепа”: Първите 3 дни от болничния ще се плащат

За чия сметка ще са първите три дни от болничните ни? Работодателите, които ги изплащаха 70 на сто, предлагат период на изчакване. От една страна, мярката е срещу фалшивите болнични. От друга, целта е да провокира ефективен диалог със синдикатите и работници.

За родители в София няма значение кой ще им плати болничните, стига да им ги плати. „Смятам, че не е редно. Нормално е след като човек работи, удържат се данъци, плащат се здравни осигуровки и болничния да бъде платен, независимо кой ще плаща“, коментира Трендафилка Крумова.

„Това не звучи добре. Смятам, че това не е правилно да не се плаща. Предпочитам да се плаща“, казва Петя Кътева.

Пред НТ темата коментираха Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”.

„Нашето предложение е в отговор на това, което се случи през 2010 година. Тогава във формат тристранен съвет се обсъждаше първите 3 дни да се заплащат от работодателя в размер на 80 процента. Това беше временно до 2013 година, след това стана постоянна мярка”, коментира Добрин Иванов.

"Това представлява финансова тежест за предприемачите и предприятията. След 2015 година се вижда, че това стимулира некоректни работници да използват неправомерно болнични", посочва още той. 

"Няма да се стигне до там, първите 3 дни болничен да не се заплащат. Ще има други промени, но ще видим какви ще бъдат те. Да разтреперваме цялото общество е нещо, което не трябва да правим", категоричен е Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”.

„Очевидно не е правилно на човек, който си плаща данъци и осигуровки, да не му се плащат болнични. Ако погледнем на нещата от една по-различна гледна точка, нормално би било, когато човек е болен, той да получава по-голямо обезщетение за периода, в който е болен, от сегашното - лекарствата за краткорсрочните заболявания /тези с до 3 дни болничен/ не се покриват от здравната каса. т.е. на човек са му необходими повече средства, за да се лекува, когато е болен”, категоричен е той.

"Нашето предложение е размерът на доплащането в първите 3 дни да бъде около 236% от възнаграждението, което получава човекът, докато е на работа", каза още Манолов.