Шефът на МААЕ няма да се среща с Путин

Песков подчерта, че Русия очаква да се проведат съществени преговори на определеното ниво

Русия
14:55 - 06 Февруари 2023
1685
Шефът на МААЕ няма да се среща с Путин

Не се планира среща между руския президент Владимир Путин и генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси за тази седмица. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Гроси е очакван в Русия от колегите си от "Росатом" и от външното министерство, при необходимост може да се включат и други министерства и ведомства, поясни той.

Песков подчерта, че Русия очаква да се проведат съществени преговори на определеното ниво.

По-рано руският заместник външен министър Сергей Рябков потвърди, че шефът на МААЕ ще пристигне в Москва тази седмица, за да обсъди зоната за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ, разположена в град Енергодар, е най-голямата атомна електроцентрала в Европа с мощност от около 6000 MW, като произвеждаше 1/4 от цялата електроенергия в Украйна.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец след като започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна. Съоръжението остава близо до фронтовата линия и многократно е било обстрелвано през последните месеци, като Киев и Москва се обвиняват взаимно за обстрела.

В началото на септември 2022 г. мисия на МААЕ, ръководена от Рафаел Гроси, посети централата, като след заминаването ѝ двама специалисти от агенцията останаха в централата като наблюдатели.

Впоследствие МААЕ публикува доклад, призоваващ за създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ за предотвратяване на извънредни ситуации поради военните действия.