Шефът на Медицинския съвет: Само брутални мерки ще ни спасят

У нас
10:09 - 23 Март 2020
7251
Шефът на Медицинския съвет: Само брутални мерки ще ни спасят

Мерките срещу нови коронавирус в първия месец след избухване на епидемията трябва да бъдат брутално стриктни, заяви пред БНР специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов, който оглавява Медицинския съвет към правителството, обявен от премиера Бойко Борисов вчера. 

„Сега е мъжко време, не е време за лични мъжки битки”, подчерта професорът.

„Все още сме в най-долната част на кривата. Очаквам тази и следващата седмица да започнем да се катерим по билото", каза той и допълни, че се надява билото на епидемията от коронавирус у нас да бъде по-полегато.

Много ясно ще разграничим нашите функции от тези на Националния оперативен щаб, посочи Костов. „Сега е мъжко време, не е време за лични мъжки битки”, подчерта той и с намигане към враждите между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. 

По думите на професора колкото по-стриктно се спазват мерките през първия месец, толкова по-рано ще излезем от тях. Ако това се случи, може да имаме големия късмет да излезем леко от тази епидемия, прогнозира той.

Медицинският съвет към правителството ще се съсредоточи върху медицинските аспекти и ще отправи към лекарите в страната конкретни препоръки за работа. Идеята е да се създадат медицински алгоритми, за да могат всички специалисти да имат инструмент за работа.

"Това, че няма лечение, това че не може да се лекува, не е вярно”, изтъкна специалистът по белодробни болести. Затова, по думите му, една от целите на съвета е да се вкарат „в медицински и професионални релси страховете и хаоса сред пациентите”.