Шефът на Народния освободи театралния фотограф Стефан Н. Щерев

Това е класически пример какво се получава, когато някой работи не в името на театъра, а в името на лични цели и страсти, сподели творецът

Култура
10:59 - 12 Юли 2023
6796
Шефът на Народния освободи театралния фотограф Стефан Н. Щерев

Един от фотографите на Народния театър - Стефан Н. Щерев обяви във фейсбук, че от днес вече не е част от трупата. "Без назована причина ми беше казано от директора, че договорът ми за предстоящия сезон няма да бъде подновен", написа Щерев в социалната мрежа.

"Разбира се да не поднови договор е негово право, въпрос на преценка, приоритети и т.н. Мисля обаче, че е уважително, след като няма ни най-малък повод от моя страна или не изпълнение на задължения, да получа поне достойно обяснение за причината. Единственото, което стана ясно е, че при никакви условия не иска да продължа работата си за НТ, с което ме накара да се почувствам ненужен и нежелан в НТ", допълни фотографът.

"Да, но за мен, а и на практика, един директор не е театъра, театъра са преди всичко актьорите, режисьорите, сценографите - тези, които го създават а не тези, които би трябвало да умеят да го администрират. Не се сещам за друг театрален фотограф в България, който в последните 10 години (а може би и изобщо) да е дал толкова на българския театър (като количество, качество и съдържание). 95% от актьорите и режисьорите (не само в НТ) винаги са искали и продължават да искат да работим заедно, с което те не са спирали да ми дават усещането, че има смисъл от мен, че съм нужен за тях, за което сърдечно им благодаря.

За директора обаче излиза, че това няма значение и не е фактор. Той не смята да се съобрази с тях а с друго… и забелязах, че му е много-много трудно да каже с какво.

Това е класически пример какво се получава, когато някой са в такива институции не да работят в името на театъра, а в името на лични цели и страсти, същото както е и в управлението на държавата…. и там принципите, целите и страстите са същите - не да се служи на Нещо, а на някой. От последно изречение да не си помислихте, че говоря за президента?!", написа още Стефан Н. Щерев.

Той изброи и какво е свършил за Народния театър през последния сезон. Предал е около 3000 селектирани фотографии от общо 15 постановки, 21 трейлъра и тийзъра, 9 цели заснети постановки с 2/3 камери, направил е 2 пълнометражни документални филма за създаване на постановките “Орфей” и “Хъшове”.

"Общо заснетите постановки в професионалния ми път са 194, от които 135 за Народен театър “Иван Вазов”, уточни фотографът.

Стефан Н. Щерев сподели своя фотография като метафора. "На нея се вижда колко хубав е Народният ни театър и отвътре, но и колко голяма възможност има да пропада сцената му, и колко много всички трябва да внимават, защото след падане възстановяването е дълго, а и винаги след това се помни", коментира театралният фотограф. "Снимката е от представлението “Братя Карамазови” по Достоевски, и по-точно от подготовката за “Великият инквизитор” - много подходящ роман и за това, което искам да кажа", каза още Стефан Н. Щерев.