Шефът на Народния театър: Да не оставим КЕВР да гази артистите

Мощна подкрепа от арт гилдията за Младежкия театър

Актуални новини
23:57 - 28 Май 2022
7035
Шефът на Народния театър: Да не оставим КЕВР да гази артистите

Арт гилдията подкрепи мощно Младежкия театър "Николай Бинев", който е заплашен да остане без част от сградата си заради настояването на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да вземе част от сградата на театъра, предназначена за куклена сцена. За два дни онлайн петицията в подкрепа на Младежкия театър е подкрепена от близо 3000 души. Стотици творци и общественици изразиха публично възмущението си от апетитите на енергийния регулатор към културната институция.

"Срамувам се от нашите учители и предшественици, които с дарения градиха храмове на духа, на културата и науката – театри, читалища, църкви и университети.  Срамувам се от децата ни, на които рискуваме да оставим държава, превзета от партийни върхушки и чиновнически дерибеи", написа във фейсбук директорът на Народния театър Васил Василев, който е и бивш зам.-министър на културата.

"Отказвам да приема, че има култура с “отпаднала необходимост”! Нито рушене на културен институт с “мълчаливо съгласие”. Още по-малко “мълчалив отказ” от подкрепа за театър!

Има тъжна ирония в това бюрократите да се опитват да се настанят в бъдещата сцена за куклен театър. Посланието е повече от двузначно.


Подкрепям протеста на моите колеги и приятели от Младежкия театър!

И призовавам всички театрали и колеги, артисти, хора на духа и будни граждани – да не оставим един КЕВР да гази там, където трябва да играят артисти и там, където именно децата ни ще се учат на любов към театъра.

Да бъдем в понеделник, на 30 май там! Пред Централния вход на Младежкия театър да изразим не само подкрепата си, а да покажем, че така не бива. Защото ако не го направим днес, ще носим отговорност пред бъдещето ни утре", коментира Васил Василев.

Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна също подкрепи Младежкия театър "Николай Бинев". Актьорите от морската трупа записаха специално видеобръщение до колегите си. 

Можете да подкрепите Младежкия театър и вие в петицията на следния линк:
https://www.peticiq.com/364874