Шефът на Народния театър: Стъписан съм от конфликта на Морфов с Велислава Кръстева

Действията на Минеков показват лична намеса в скандала, смята Васил Василев

Топ
18:17 - 24 Ноември 2022
3422
Шефът на Народния театър: Стъписан съм от конфликта на Морфов с Велислава Кръстева

Поведението и действията на служебния министър на културата Велислав Минеков създават впечатлението за лична негова намеса в скандала с Народния театър. Това заяви Васил Василев, директорът на НТ "Иван Вазов", пред парламентарната комисия по културата и медиите, поканен именно заради конфликта между главния режисьор Александър Морфов и пиара на театъра Велислава Кръстева.

Скандалът гръмна, след като Морфов нашари с надписи вратата на Кръстева в театъра. Така Василев реагира на думите на Минеков, определил конфликта като "война, която води до тежък преврат"

"Защо допуснахте тази среда да стане така отровна? Какво направихте вие, за да предотвратите този конфликт и може ли политиката до такава степен да изкривява така тази среда? Не може политическите интереси да са над културните", попита зам.-председателят на "Демократична България" Стоян Михалев.

Като отговор Василев подреди хронологично случилите се събития. Обясни, че след като е избран за директор на театъра, е наел няколко човека, които да реализират замислената от него програма.

По думите му Александър Морфов е поканен не само да възстанови досегашни постановки, но и да поеме позицията на главен режисьор. Велислава Кръстева от своя страна е наета заради целеустремеността си и подходът ѝ за представяне на идеи. Нито Морфов, нито Кръстева са дали заявки за политическите си възгледи, каза още Василев. Това е и причината той да е стъписан от възникналите пререкания.

На изслушването в Комисията по културата и медиите присъстваха и актьорите Валери Йорданов и Христо Мутафчиев, който е председател на Съюза на артистите. Работните заплати в сектора са унизително и цинично ниски, каза Христо Мутафчиев. Според него бюджетът на театрите трябва да бъде увеличен, за да може заплатите на актьори и служители да преминат от минимални на поне 1700 лв.

Той възрази и на предложението на бившия директор на сценични изкуства и сега главен експерт в Министерството на културата Елиянка Михайлова средното увеличение на единния разходен стандарт да бъде 20%. От Министерството на културата обаче ще се вслушат в представителите на сценичните изкуства, защото те най-добре знаят какво им е необходимо, допълни още Михайлова.

Що се отнася до европейския стандарт за сценичните изкуства - такъв у нас няма, каза директорът на Народния театър Васил Василев. Дори НТ "Иван Вазов" не отговаря на изискванията. Освен това в България няма фирми, които да поддържат сценичната механизация, допълни той.

Според депутата от ГЕРБ Тома Биков културата на сценичните изкуства трябва да се промени изцяло, а единственото, с което се е справил предишният министър, е да разпредели 30 млн. лв. за два месеца. Биков предложи да има увеличение на доходите в сектора с 50% за тази година и още толкова за следващата. "Вече уредих това предложение в нашата партия и тя ще го подкрепи без значение какво е правителството", каза Биков.

Същевременно той посъветва актьорите от Народния театър да не очакват, че проблемите им, свързани със скандала, ще се разрешат в парламента, там ще се задълбочат.