Шефът на НАТО подкрепя офанзивата на Украйна в Курск

Украйна
09:13 - 31 Август 2024
741
Шефът на НАТО подкрепя офанзивата на Украйна в Курск

Украйна беше напълно в правото си да предприеме изненадваща офанзива в руския граничен регион Курск като акт на самоотбрана, каза шефът на НАТО Йенс Столтенберг пред германския вестник „Ди Велт“. Офанзивата, започнала на 6 август, хвана Кремъл неподготвен, като Киев заяви, че е превзел десетки селища и над 1200 квадратни километра територия.

"Украйна има право да се защитава. И според международното право това право не спира до границата", каза Столтенберг в интервю за „Ди Велт“, публикувано в събота. „Руските войници, танкове и бази там (Курск) са законни цели според международното право“. Офанзивата също изненада съюзниците на Киев, като Столтенберг каза, че Украйна "не е предварила планирането си" с НАТО и западният военен съюз "не е изиграл никаква роля". Столтенберг също приветства ангажимента на Германия да остане най-големият европейски военен донор на Украйна и вторият по големина в света, въпреки че Берлин подготвя съкращения на помощта си за Киев в бюджета за следващата година. Правителството на канцлера Олаф Шолц беше подложено на яростни критики за решението миналата седмица. Той казва, че Германия ще продължи да доставя оборудването на украинската армия с превъзходно оръжие и личен състав.

Офанзивата в Курск не промени малко на фронтовата линия в Източна Украйна, където Русия продължава да претендира за нарастващи победи, включително с превземането на три села в петък.

Украинският президент Володимир Зеленски призна, че армията му е изправена пред „изключително трудна“ ситуация близо до стратегическия център Покровск, в района на Донецк, с приближаващи се руски войски.