Шефът на нотариалната камара: Още не знаем къде могат да се ползват изтеклите лични данни

Актуални новини
08:04 - 25 Юли 2019
2228
Шефът на нотариалната камара: Още не знаем къде могат да се ползват изтеклите лични данни

Отвсякъде може да има теч на информация на лични данни. Борили сме се всички тези години и системата (с която работят нотариусите - б.р.) действа ефективно. Не бих могъл да знам тези лични данни къде още могат да бъдат използвани. Тази система (на нотариусите - б.р.) работи ефективно. Не си спомням случай на фалшиво пълномощно. Достъп до тази система имат всички органи и институции с правен интерес - прокуратура, МВР, длъжностни лица по регистрация.

Това заяви председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев. Повод за думите му са изтеклите данни при хакерската атака от НАП на 5 млн. души.

Нотариусът също посъветва 189-те души, чийто комплект от данни е бил най-явно изтекъл в мрежата, да сменят личните си карти.

Вчера от НАП успокоиха, че не е нужно почти 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти.

По техни изчисления 189 души били най-засегнати. Данните им, изтекли в мрежата, включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл.

Припомняме, на 15 юли 2019 г. ДАНС, МВР и НАП проверяваха сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на Националната агенция по приходите.

След това на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвинение за киберпрестъплението, след като той беше задържан на работното си място. Беше установено, че младежът е пробил и сайта на МОН преди 2 години.

По повод хакерската атака премиерът Бойко Борисов заяви, че в България има уникални вълшебници в IT сферата и трябва хакерите да работят за държавата.