Шефът на Пентагона: Ако Украйна загуби, НАТО ще воюва с Русия

Това пряка заплаха за Русия ли е, попита в отговор Захарова

Топ
10:41 - 01 Март 2024
2293
Шефът на Пентагона: Ако Украйна загуби, НАТО ще воюва с Русия

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че ако Украйна бъде победена, войските на НАТО ще се сражават с Русия.

Остин направи тези коментари на изслушване в Комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите на САЩ по повод хоспитализацията му в началото на януари, за която не бе уведомил дори президента Джо Байдън.

Думите му следват силния отзвук от коментарите на френския президент Еманюел Макрон, който не изключи в дългосрочен план западни сили да бъдат изпратени в Украйна.

Много европейски лидери се дистанцираха от коментарите, а Кремъл - първо чрез говорителя на президента Владимир Путин, а след това и самият Путин - заплаши с конфликт и удари по европейски държави. Макрон обаче заяви, че стои зад думите си.

"Ако Украйна загуби, Путин няма да спре, той ще продължи да атакува и завзема суверенната територия на своите съседи", каза Остин.

"И ако сте балтийска държава, много се притеснявате дали ще бъдете следващата. И затова познават Путин, знаят на какво е способен. И честно казано, ако Украйна загуби, наистина вярвам, че НАТО ще влезе във война с Русия."

"Това пряка заплаха за Русия ли е, или опит да се измисли оправдание за Зеленски? И едното, и другото са безумни. Затова сега всички виждат кой е агресорът - Вашингтон", написа говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в "Телеграм".