Шефът на Пентагона идва у нас с искане да дадем C-300 на Украйна?

Политика
12:52 - 17 Март 2022
4572
Шефът на Пентагона идва у нас с искане да дадем C-300 на Украйна?

Американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът Володимир Зеленски поиска, пише британският вестник "Financial Times", предаде "БТА".

Изданието отбелязва, че Остин ще разговаря с колегите си от България и Словакия и припомня, че и двете страни разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските  военни.

"Financial Times" пише за това в обширна информация за одобреното от президента на САЩ Джо Байдън изпращане на нови американски оръжейни системи на Украйна, включително усъвършенствани въоръжени дронове. По оценки на Пентагона обявената от Байдън допълнителна военна подкрепа за Украйна ще възлезе на около 1 млрд. долара.

Вчера военният министър Драгомир Заков не потвърди информацията за исканата военна помощ. Пред БНР той изрично подчерта, че България трябва да наблегне на хуманитарните доставки за Украйна.

С-300 е предшественик на уникалния по оценки на западните експерти ПВО комплекс С-400 "Триумф". В модернизиран вариант С-300 може да се използва и за противоракетна отбрана.

България разполага с 10 установки по неофициална информация.