Шефът на Пентагона против разполагане на армията по улиците на САЩ

Няма основания да се задейства Законът за потушаване на въстания, заяви Марк Еспър

Новини
18:42 - 03 Юни 2020
525
Шефът на Пентагона против разполагане на армията по улиците на САЩ

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че няма основания да се задейства Insurrection Act (Закон за потушаване на въстания от 1807 г.) за потушаванe на бунтовете в страната след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да задейства закона и да разположи армията за възстановяване на обществения ред след седмица на палежи, грабежи и сблъсъци с полицията.

"Не подкрепям задействане на Insurrection Act", категоричен Еспър. Според него използването на войници на активна служба в ролята им на правоприлагащ орган трябва да бъде като последен вариант и само при най-неотложната и крайна ситуация. "Ние не сме в една от тези ситуации сега", добави той.

Винаги съм вярвал и продължавам да вярвам, че Националната гвардия е най-добре подготвена да помогне на гражданските власти и при такива ситуации в подкрепа на полицията, каза Еспър пред журналисти в Пентагона, цитиран от "Гардиън" и Си Ен Ен.

"Казвам го това не само като военен министър, но също и като бивш военнослужещ и бивш член на Националната гвардия", изтъкна министърът.

В понеделник вечерта Тръмп заяви, че войниците от Националната гвардия трябва да "доминират по улиците" или ще задейства Insurrection Act от 1807 г. за изпращане на армията в щатите, които са най-засегнати от протестите.

Военният министър каза, че той и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили са планирали да посетят членове на Националната гвардия, които са били на служба до Белия дом, докато са придружавали Тръмп до църквата "Сейнт Джон" в понеделник. Но Еспър каза, че пътят, по който са поели до църквата и обратно не им е дал възможност да го направят. Вместо това Еспър и Мили придружиха Тръмп за снимка до църквата, което предизвика скандал.

Еспер обясни, че предварително е бил уведомен, че Тръмп ще посети църквата в понеделник вечерта, но не е знаел, че това посещение ще се превърне във възможност за снимка.

Шефът на Пентагона нарече убийството на Джордж Флойд "ужасно престъпление" и подчерта, че замесените полицаи трябва да бъдат "подведени под отговорност за убийството му", пише news.bg.