Шефът на "ТАД Груп" излиза на свобода срещу 100 бона

Съдът прецени, че няма риск Иван Тодоров да се укрие, защото се прибрал доброволно в България

Актуални новини
19:50 - 31 Юли 2019 (обновена)
7416
Шефът на "ТАД Груп" излиза на свобода срещу 100 бона

Срещу 100 хил. лева гаранция излиза на свобода шефът на "ТАД груп" Иван Тодоров. Това реши състав на Специализирания наказателен съд след близо 4-часово заседание.

Магистратите решиха, че няма събрани доказателства да се предположи, че Иван Тодоров е подбудил Кристиян Бойков да копира нерегламентирани данни от НАП и да ги разпространи с цел да всее смут и страх сред населението.

Съдът също така прецени, че няма риск Тодоров да се укрие, защото се прибрал доброволно, въпреки че е знаел обвиненията си.

От прокуратурата не коментираха решението, а Тодоров трябва да излезе незабавно на свобода. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Заедно с него обвинени в кибертероризъм са и подчинените му Георги Янков и Кристиян Бойков. Те са на свобода срещу гаранции от по 20 хил. лева.

По-рано днес Специализираната прокуратура внесе в спецсъда искане срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров да бъде определена най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража". Той е обвинен и се разследва в подбудителство за кибертероризъм и беше задържан във вторник сутринта на Летище София на връщане от Канада. Той кацна у нас с полет от Истанбул.

Самият Тодоров отказа да бъде сниман от присъстващите журналисти днес в съдебната зала. В началото на заседанието от Спецпрокуратурата поискаха делото да се гледа при закрити врата. Адвокат Ина Лулчева, която защитава Иван Тодоров, обясни, че в материалите по делото няма такива, които да съдържат държавна тайна. В крайна сметка съдът не уважи искането на прокуратурата и мярката няма да се гледа при закрити врати.

Прокуратурата настоя за най-тежката мярка, защото Тодоров може да се укрие или да извърши друго престъпление. "Специализираната прокуратура разполага към момента с достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на собственика на "ТАД Груп" и двама от служителите във фирмата. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи.

Събрани са свидетелски показания, повечето от които на служители на фирмата "ТАД Груп". Анализът на доказателствата сочи, че крайната цел на престъпната дейност на обвинените лица е била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението. Едновременно с това - разстройване работата на Националната агенция по приходите, на други институции, фирми и дейности - нещо, което по отношение на НАП вече е налице", заявиха официално от спецпрокуратурата.

Адвокат Лулчева заяви в защитната си реч, че няма абсолютно нито едно доказателство, което да сочи за подбудителство от страна на Иван Тодоров и поиска по-лека мярка за неотклонение за задържания. "Самият Кристиян Бойков също никъде не е посочил, че неговият началник го е подбуждал. Иван Тодоров няма да се укрие. Това го е доказал с прибирането си от Канада. Преди да замине за там е предоставил и пълната информация на прокуратурата за своето пътуване", заяви Лулчева.

Самият Тодоров каза пред съда, че поддържа изцяло тезата на своите защитници. "Категорично не съм подбуждал служителите си да хакват системи. Не мисля, че има какво повече да кажа. Искам да се видя с дъщеря си и се надявам молбата ми за по-лека мярка да бъде уважена", добави собственикът на "ТАД Груп".