Шефът на руския Yandex е изправен пред съд за ЛГБТ пропаганда

Новини
17:21 - 05 Юли 2023
1951
Шефът на руския Yandex е изправен пред съд за ЛГБТ пропаганда

Главният изпълнителен директор на интернет компания Yandex е изправен пред наказателно преследване в руски съд за предполагаеми престъпления по така наречения закон на страната за "ЛГБТ пропаганда", се казва в съобщение на уебсайта на съда, цитирано от "Ройтерс".

Ходът за наказателно преследване на Артем Савиновски, за който не беше посочена дата за изслушване, идва ден след като друг съд наложи глоба от 1 милион рубли (11 048 долара) срещу онлайн база данни с филми, собственост на Yandex, съгласно същия закон.

Yandex каза на "Ройтерс", че ще обжалва всяко решение на съда срещу неговия главен изпълнителен директор.

Уебсайтът на съда не дава конкретни подробности за това за какви предполагаеми престъпления е преследван Савиновски, освен че са свързани с "ЛГБТ пропаганда". Случаят е по-скоро административен, отколкото наказателен, т.е. касае се за нарушения на закона, които не причиняват значителни вреди или обществена опасност.

Русия засилва натиска върху правата на ЛГБТ, които президентът Владимир Путин се опита да представи като доказателство за морален упадък в западните страни, от който Русия трябва да бъде защитена.

Миналия декември Путин подписа закон, разширяващ ограниченията върху популяризирането на това, което той нарича "ЛГБТ пропаганда", ефективно забранявайки всяко публично изразяване на поведението или начина на живот на лесбийки, гейове, бисексуални или транссексуални хора в Русия.

Миналия месец долната камара на парламента, Държавната дума, даде първоначалната си подкрепа за законодателство, което ще забрани операцията за смяна на пола за транссексуални хора.

Глобата срещу филмовата база данни Kinopoisk на Yandex беше за това, че не е поставил етикет 18+ на седем филма на сайта, включително британската романтична комедия "Дневникът на Бриджит Джоунс", британската черна комедия "Алчност" и италианската комедия "Перфектни непознати".

Кинопоиск твърди в своя защита, че филмите могат да се гледат само чрез абонамент, който е достъпен само за зрители над 18 години, но съдът отхвърли аргумента, съобщава независимият вестник Новая газета.

Водещата руска технологична фирма Yandex, се бори да балансира вътрешния натиск с интересите на своите западни инвеститори, откакто Москва нахлу в Украйна миналия февруари.

Миналия месец съд глоби компанията с 2 милиона рубли (24 242 долара) за многократен отказ да предостави на руските служби за сигурност информация за своите потребители.

Регистрираната в Холандия холдингова компания на Yandex, "Yandex NV", работи върху корпоративно преструктуриране, което ще я накара да отдели основните си генериращи приходи бизнеси в Русия и да развие четири по-нови звена, отделно, в чужбина.

Савиновски стана главен изпълнителен директор миналия април, след като предишният изпълнителен директор на Yandex, Елена Бунина, се оттегли малко след нахлуването на Русия в Украйна. Той се присъедини към компанията през 2008 г., а преди това оглавяваше медийния ѝ отдел, ръководейки Kinopoisk и други услуги, според Комерсант.