Шефът на СДВР: Трима са ранените полицаи при сблъсъка с каналджията

Полицейският бус не се е опитвал да препречи пътя на мигрантите, увери гл. комисар Калоян Милтенов

Общество
17:08 - 22 Ноември 2022
2529
Шефът на СДВР: Трима са ранените полицаи при сблъсъка с каналджията

Директорът на СДВР гл. комисар Калоян Милтенов заяви на брифинг, че полицейският бус, в който след гонка в София се вряза бус, превозващ мигранти, не се е опитвал да препречи пътя на нарушителите.

По думите му той е бил спрян на безопасно място и опитал да се включи в преследването. Милтенов обаче не скри, че полицаите не са имали лента за принудително спиране на превозно средство.

Гл. ком. Милтенов уточни, че бусът е превозвал 12 нелегални мигранти. В момента се очаква на място да пристигне преводач от сирийски език, за да бъдат разпитани. 

Инцидентът стана във вторник сутринта, а един полицай е с опасност за живота след сблъсъка. Преследването на буса продължило около 50 км. Една патрулна кола го следвала от тунел "Траянови врата", а още една тръгнала след него от Ихтиман. 

Прокурор Иво Илиев уточни, че при катастрофата са пострадали общо трима служители на реда - двама са били извън полицейския бус, а най-тежко раненият е бил вътре в него. „Това, което имаме като първоначална информация, е, че се е движил по магистрала „Тракия” с доста висока скорост, не е изпълнявал полицейски разпореждания за спиране, бил е преследван от патрулни автомобили”, каза още Илиев.

„Ударът е много сериозен. Най-вероятно водачът е загубил контрол ”, каза един от следователите от НСлС, който участваше в огледа на местопроизшествието. По думите му гоненият микробус е навлизал в завой, опитвайки се да се качи на „Околовръстното шосе”, а асфалтът вероятно е бил мокър. Няма спирачен път, твърдят експертите, направили огледа на място.