Шефът на СЗО избран за втори 5-годишен мандат

Тедрос Гебрейесус често критикува богатите страни за презапасяване с ограничените доставки на ваксини

Свят
18:37 - 24 Май 2022
1638
Шефът на СЗО избран за втори 5-годишен мандат

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус бе отново избран от страните-членки на здравната агенция на ООН за втори петгодишен мандат във вторник, съобщи АП. Никой друг кандидат не се изправи срещу досегашният ръководител на организацията по време на 75-та Световна здравна асамблея в Женева, Швейцария.

„Това е поразително“, каза Тедрос Гебрейесус, след като друг служител на СЗО помоли всички в стаята да станат и да го аплодират. Борейки се със сълзите, Тедрос описа себе си като „дете на войната“. Той каза, че след като е станал свидетел на смъртта на по-малкия си брат в ранна възраст, „късметът (това) ме доведе чак до тук“.

Тедрос, бивш министър от Етиопия, ръководи СЗО по време на нейната реакция към епидемията от COVID-19. Той не се поддаде на критиките заради многобройните й погрешни стъпки. Етиопецът е първият африканец, който ръководи агенцията, и единственият генерален директор, който не е квалифициран като лекар.

Тедрос Гебрейесус често критикува богатите страни за презапасяване с ограничените доставки на ваксини в света и настоява, че фармацевтичните компании не правят достатъчно, за да направят лекарствата си достъпни за бедните.

На фона на почти универсалния фокус върху Украйна след руската инвазия, Тедрос критикува световната общност, че не е направила достатъчно за разрешаването на кризи на други места, включително Йемен, Сирия и Афганистан, като твърди, че това вероятно е защото страдащите не са бели.

Все пак критиците твърдят, че Тедрос се е провалил по някои фундаментални въпроси, като например привличането на отговорност от персонала след твърдения, че десетки работници, управлявани от СЗО, сексуално са малтретирали млади жени в Конго по време на епидемия от Ебола, която започна през 2018 г. Никой от висшите мениджъри на СЗО, предупредени за твърденията за злоупотреби и не са направили нищо, не е уволнен.

Докато Тедрос започва втория си мандат, някои експерти също изразиха опасения, че СЗО не изпълнява основната си роля като техническа агенция, предоставяща научно базирани насоки на страните.