Шефът на ТЕЦ „Бобов дол“: Ако централата я спрат, София може да стане като дискотека

Няколко пъти сме искали среща с Асен Василев, но досега не ни е приел, обясни Любомир Спасов

Икономика
18:32 - 14 Март 2022
1980
Шефът на ТЕЦ „Бобов дол“: Ако централата я спрат, София може да стане като дискотека

ТЕЦ „Бобов дол“ захранва София с електроенергия. Ако той бъде спрян, един от най-лошите варианти, който може да се случи, е София да стане като дискотека. Това каза пред Би Ти Ви изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ Любомир Спасов.

Според него това, че тецът не отговаря на правилата е хвърлено в пространството обвинение.

„Може би идеята е, че просто трябва да се набележи някой, който да бъде спрян и ние сигурно сме им харесали най-много. Това дали отговаряме на законодателството - екологично и всяко друго, има институции, които ни проверяват непрекъснато. Има случаи, когато наистина имаме някакви нарушения, но тези нарушения водят след това със себе си санкции. Но в 90% от случаите нарушение няма. Може би идеята е някаква друга, не е точно това, че определена мощност страната трябва да бъде спряна, защото ТЕЦ „Бобов дол“ е такава мощност, че тя ще направи много беля, ако бъде спряна, на енергийната система“, каза директорът.

Спасов допълни, че в четирите краища на страната има четири големи базови централи, които поддържат сигурността и целостта на енергийната система.

„Това са „Козлодуй“, Варна, ТЕЦ „Бобов дол“ и „Мариците“. И когато единият го няма, нали се сещате, че няма как една конструкция, която е с 4 крака, изведнъж без единия от краката да остане стабилна и здрава“, отбеляза Любомир Спасов.

По думите му заедно с фирмата-доставчик, в теца работят около 1200 човека.

Изпълнителният директор съобщи, че няколко пъти вече са искали среща с министър Асен Василев, но отговор нямат.