Шефът на ТЕЦ „Република“: Ако затворят топлофикацията, 2000 човека ще останат без работа

20 000 домакинства, детски градини, училища, здравни заведения ще останат без сигурно отопление през зимата, предупреди инж. Чавдар Стойнев

Топ
15:17 - 30 Септември 2023
4883
Шефът на ТЕЦ „Република“: Ако затворят топлофикацията, 2000 човека ще останат без работа

За втори пореден ден енергетиците и миньорите от област Перник излязоха на мирен протест на републиканския път за Кюстендил в района на автогарата в Перник. В съботния ден работниците отново изразиха своето недоволство от решението на правителството да внесе плановете за справедлив преход.

По време на протеста изпълнителният директор на топлофикацията инж. Чавдар Стойнев призова перничани да обединят усилията си в борбата за оцеляването на централа. "В момента дружеството осигурява препитанието на около 500 човека и техните семейства. Като прибавим и тези, които работят в съпътстващите фирми към нашето дружество, то става ясно, че около 2000 човека може да загубят работните си места, ако затворят ТЕЦ „Република“.", посочи инж. Стойнев.

По думите на директора на топлофикационното дружество в случай, че се стигне до затварянето на „Топлофикация Перник“ около 20 000 домакинства, детски градини, училища, учреждения и здравни заведения ще останат без възможност да си гарантират надеждно и сигурно отопление през зимата на най-достъпната цена. Той заяви, че алтернативата за отопление с електроенергия не е приемлива, особено за жилищните блокове, чиито инсталации не са пригодени за подобно натоварване. Инж. Стойнев посочи, че в момента „Топлофикация Перник“ предлага най-ниската цена на топлоенергията в страната.

Инж. Стойнев коментира, че днешният мирен протест е и знак на солидарност с колегите им от Стара Загора.