Шефът на турското разузнаване е на посещение в Либия

Новини
19:47 - 06 Септември 2024
702
Шефът на турското разузнаване е на посещение в Либия

Ръководителят на турското национално разузнаване (МИТ) Ибрахим Калън е посетил Либия, като вчера се е срещнал с премиера Абдел Хамид Дбейба и с други представители на либийските власти.

Дбейба е начело на либийското Правителство на националното единство, признато от ООН и подкрепяно от Турция. Той посети Анкара през май.

Визитата идва на фона на усилията на правителството в Триполи да намери изход от политическа безизходица, която доведе до спиране на износа на петрол от страната и застрашава относителна стабилност, продължаваща вече четири години, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Съперничещите си либийски власти работят за преодоляване на политическото противопоставяне през последния месец, породено от отстраняването на управителя на централната банка Садик ал Кабир.

Централната банка получава и разпределя средствата от петролния износ на Либия, който представлява почти целия национален приход на страната, отбелязва Ройтерс.

Източните либийски фракции бяха обявили спиране на целия петролен добив, като настояват Кабир да бъде върнат на поста. Създалата се ситуация заплашва да сложи край на продължаващата четири години относителна стабилност в Либия, където от 2011 година царят хаос и беззаконие, а през 2014 година на практика бе разделена на две, като различни въоръжени групировки контролират нейната западна и източна част.

Калън е изразил надежда, че конфликтите в Либия ще бъдат решени „чрез национално съгласие, а уреждането на конфликтите ще продължи. 

Членуващата в НАТО Турция изпрати военни в Либия през 2020 година, които да обучават и подкрепят базирано в Триполи правителство срещу базираните на изток сили на командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар.