Шефът на украинския парламент: Некадърни санкции помагат на руските нечовеци

Стефанчук отправи своя апел по време на речта си на пролетната сесия на ПАСЕ в Страсбург

Украйна
20:15 - 16 Април 2024
2879
Шефът на украинския парламент: Некадърни санкции помагат на руските нечовеци

"Неизпипаните санкции правят нечовеците по-силни", това каза председателят на украинската Върховна рада Руслан Стефанчук и призова евродепутатите да подкрепят резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за подпомагане на възстановяването на Украйна, предаде Укринформ.

Стефанчук отправи своя апел по време на речта си на пролетната сесия на ПАСЕ в Страсбург. 

Председателят на еднокамарния украински парламент направи изявлението си пред политици от 46 европейски страни.

"Искам всички най-после да разберат: игрите на мироопазване, липсата на оръжия, неизпипаните санкции, бавенето при конфискуване на руски активи, липсата на отговорност и механизми за наказание правят нечовеците по-силни", каза Стефанчук. 

По думите му демокрацията трябва да бъде единна и да защитава онези, които споделят нейните ценности.

"Напълно съм наясно, че Съветът на Европа и Парламентарната асамблея не решават военни и икономически въпроси. Но наистина искам да ме учете. Системата за противовъздушна отбрана струва по-малко от щетите от ракета, която не е била прехваната. Всяка електронна бойна система увеличава шансовете за неутрализиране на вражески дронове, което значи спасяването на човешки животи", заяви Стефанчук. 

Той призова депутатите да подкрепят формулата на украинския президент Володимир Зеленски за справедлив и траен мир и покани ръководството на Съвета на Европа на Срещата на мира в Швейцария, съобщава БТА. 

"Сигурен съм, че Съветът на Европа ще участва в процеса, който ще върне мира на континента. Ето защо очакваме лидерите на страните ви, както и ръководството на Съвета на Европа, да участват в срещата през юни в Швейцария", каза председателят на украинския парламент.