Шефът на ваксинационния щаб проф. Гигов пред Lupa.bg: Имате първа доза "АстраЗенека"? Спокойно, нямаме нито една тромбоза

Здраве
16:30 - 13 Април 2021
6909
Шефът на ваксинационния щаб проф. Гигов пред Lupa.bg: Имате първа доза "АстраЗенека"? Спокойно, нямаме нито една тромбоза

В България няма нито един случай на опасна церебрална тромбоза, заради която редица страни или спряха прилагането на препарата на "АстраЗенека", или го ограничиха до хора над 55-60-годишна възраст, потвърди пред Lupa.bg шефът на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. 

До 8 април в България дози от векторната ваксина са получили 238 000 души по данни на здравното министерство. Сред тях са и 47 000 жени. Нежелани реакции има, но те са в рамките на описаното по листовката на "Ваксзеврия". А проф. Гигов допълни, че максималният период, в който може да се очаква настъпването на по-сериозен проблем и то само след приложението на първата доза, е до 20 дни.

"Затова имате ли първа игла от "АстраЗенека" и не сте получили реакция, спокойно преминете и към втората доза", напомни той.

В понеделник здравните власти разкриха, че има огромен отлив от желаещи да се ваксинират с нея. В момента обаче върви с пълна сила слагането на вторите игли. Процесът е започнал преди около 2 седмици и до момента няма данни за никакви сериозни странични реакции.

Засега е сигурно, че България няма да смесва препаратите и ще имунизира вече получилите първото си убождане със същите - иРНК с иРНК и векторна ваксина - отново с векторна на същите производители. 

Редица страна, сред които Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Швеция и др., спряха ваксинирането с оксфордския препарат заради съмнения за странични ефекти. За момента е ясно, че тромбоцитопенията и дълбоката венозна тромбоза, особено касаеща мозъчните съдове, прилича изключително на хепарин-индуцирана тромбоцитопения, която се "хваща" с изследване на кръвните показатели, Д-димери, фибриноген и при доказване на проблем - анти-PF4 антитела.