Шефът на ВАС "за" отстрел на тримата първи в Темида при нарушения

У нас
18:10 - 16 Май 2019
1640
Шефът на ВАС "за" отстрел на тримата първи в Темида при нарушения

Председателят на ВАС Георги Чолаков подкрепи идеята за временно отстраняване на тримата големи в съдебната власт при проверка за нарушение, каквато промяна готви в съдебния закон правосъдният министър Данаил Кирилов. Това заяви самият Чолаков след консултацията с президента Румен Радев.

Така от тримата начело на Темида - главен прокурор, председател на ВКС и ВАС, единствен Лозан Панов се уплаши и се противопостави на промяната и я подкрепи само и единствено, ако се отнася до обвинител номер едно. Другите двама големи в съдебната система - Сотир Цацаров и Георги Чолаков, категорично застанаха зад тази препоръка на ЕК и го обявиха отново след срещите си с президента през отминалите дни.

"Има такава празнина в закона, подкрепям това, защото действително, ако се повдигне обвинение срещу един от „трима големи, той не може да остане да изпълнява функциите си, а следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено", заяви Чолаков.

Шефът на административните съдилища припомни, че по принцип законът в момента предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи, като опциите са точно описани в Конституцията и в Закона за съдебната власт.

"Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой орган ще прави тази процедура", допълни Чолаков, цитиран от Канал3.

Темата за "разписване на правила за търсене на отговорност на тримата големи начело на Темида е била обсъдена и на разговора му с държавния глава.

"Срещата беше много добра, поговорихме си по всички въпроси - във връзка с процедурата, визията за избор на нов главен прокурор, съответно с процедурата как и кога ще започне, кои ще участват", добави Чолаков.

Шефът на ВАС не вижда как изборът на главен прокурор би могъл да бъде политически. Чолаков застъпва виждането, че магистратът на този пост трябва да бъде човек от прокуратурата, защото така може да започне по-бързо с работата. А относно дебата за ограничаване на правомощията на главния прокурор Георги Чолаков напомни, че няма нужда от промяна в основния закон, защото и сега може да се подеме производство срещу него.