Шефът на ВМА: Българите от Ухан нямат коронавирус

На средния инкубационен период ще направим нов тест, за да предотвратим евентуален фалшив отрицателен резултат, заяви доц. Георги Попов

Новини
08:01 - 03 Февруари 2020
3115
Шефът на ВМА: Българите от Ухан нямат коронавирус

Двамата българи, които се върнаха от Ухан, не са заразени с коронавирус. Това каза полк. доц. Георги Попов, началник на Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА, по повод състоянието на двамата българи, пристигнали вчера от Китай.

„Вчера, на 2 февруари, около 22.15 часа в Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА бяха приети двамата български граждани – момче и момиче, евакуирани от Ухан. Втората част на евакуацията беше от Франция до София. Те бяха придружени от екип на ВМА. Транспортът премина без произшествия. Болните бяха приети в добро здравословно състояние. От физикалния преглед не се установиха отклонения от нормата“, посочи Попов.

„Направеният тест в късните часове снощи тест излезе отрицателен за новия коронавирус. Болните на този етап са отрицателни за заболяването. Тази сутрин те са в добро състояние. Настанени са в стаи с контролиран достъп. Стаите са с отрицателно налягане и хепа филтри за недопускане на заразяване на околното пространство. Днес продължаваме новите изследвания“, каза още той.

„Те са мотивирани да порекарат целия инкубационен период в Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА. На средния инкубационен период ще направим нов тест, за да предотвратим евентуален фалшиво отрицателен резултат, ако са се заразили по време на полета“, посочи Попов.