Шефка в Отбраната отива на съд за смъртта на хасковлия

52-годишната началничка не укрепила бивша военна сграда и тя се срутила върху минувач

Общество
16:20 - 29 Юли 2020
1220
Шефка в Отбраната отива на съд за смъртта на хасковлия

Военно-окръжна прокуратура - Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 52-годишната Т.А. за това, че в периода 04.02.2019 г.-19.04.2019 г., се е отнасяла небрежно към свои преки служебни задължения в качеството си на „Главен директор“ на Главна Дирекция „Инфраструктура на отбраната“ при Министерство на отбраната.

Бездействието й е довело до срутване на северната ограда на бивша военна сграда на ул. „Ком“ в  Хасково, при което на 19.04.2019 г., около 18,30 ч., под отломките бил затиснат 58-годишен мъж от същия град и той починал.

Обвиняемата Т.А. заемала длъжността главен директор на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ в специализираната администрация в Министерството на отбраната. Ръководената от нея дирекция имала задължението да полага необходимите грижи за освободените войскови райони /вкл. находящите се в тях сгради/ чрез регионалните отдели „Инфраструктура на отбраната“.

На ул. „Ком“ в Хасково бил разположен освободен войскови район, чиято тухлена ограда била компрометирана с времето и била силно наклонена към улицата. Това обстоятелство било установено от началника на сектор „Хасково“ при отдел РИО „Пловдив“ и през януари 2019 г. обвиняемата била уведомена за необходимостта от спешно премахване на оградата, която вече представлявала реална опасност за живота и здравето на преминаващите граждани. В хода на извършените проверки, необходимостта от предприемане на спешни действия била установена и от трима служители на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, които също докладвали за това на обвиняемата Т.А.

Въпреки това обвиняемата не уведомила министъра на отбрана. В резултат на бездействието й, на 19.04.2019 г. около 18.30 часа оградата се срутила върху преминаващия по тротоара 58-годишен мъж. Падналите отломки причинили на пострадалия черепно-мозъчна и гръдна травма, които довели до смъртта му.

По делото са разпитани множество свидетели, извършени са медицинска и техническа експертизи, приобщени са множество писмени доказателства.

Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5000 лева.