Шефка в СЕМ едвам оцеля след ковид

Актуални новини
12:55 - 21 Януари 2022
11161
Шефка в СЕМ едвам оцеля след ковид

Медийният експерт и член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова едвам е оцеляла след прекаран тежък ковид. Самата тя разказа за ужаса, през който е преминала, като се е наложило да постъпи и в болница, за да бъде излекувана от коронавируса. Журналистката сподели във фейсбук преди дни драматичния си разказ за сблъсъка и с вируса, и със здравната система у нас. Тя се разболяла по коледните празници и сега вече се чувства добре и е решила да сподели своя опит с коронавируса.

Ето целия разказ на Соня Момчилова, публикуван в личния й профил във фейсбук:

"Малко предистория в резултат на изискуемите от обстоятелствата подробности по изписване, след прием по спешност в болница.

Като се влоших по празниците, започнах да си правя тестове, първо домашни - всевъзможни! С клечки в носа, контейнери за слюнка, близалки... Последваха амбивалентни резултати. Една черта, две ама едната по-бледа, само една...

Отивам в надежданата, достолепна База Лозенец и право на касата! Там винаги и в делник и в празник все се чувствам като в Ермитажа в извънработно време. Следколедно, още по-музейно ми се видя! Само един човек на касата! Жив доктор не се мярка, камо ли пациент. Плащам писиар! Ще ми станат резултатите ама няма начин да си ги проверя онлайн, защото не работи системата.

Завличам се като недоубит звяр надвечер, за да разбера, че е негативен. Предлагат ми сертификат да си джиткам из моловете и празничните, търговски площи в столицата и страната. Добре обаче ...не ми е добре. Темпертурата расте. Продължавам със самоподготовката - тествам се в домашни условия, отново с най-вариативни резултати.

Накрая ме заковава така, че близки се обаждат в мобилна лаборатория и на сутринта пристига една лаборантка, нахлува с лека маска, без калцуни, мята си чантата в центъра на хола ми и сръчно събира с някакви тампони, заразен, както се оказа няколко часа по-късно секрет.

Ами ако го бях ударила на срещи с чиста съвест и зелен сертификат? На прегръдки и близък, дружески шепот с близки и роднини?

Отивам, по-точно отнасят ме насипна във ВМА на следващия ден, в доста критично състояние. За останалото ви разказах. Сега, думата ми е, че като настана час за изписване се оказа, че няма връзка на системата на една от най-големите болници с данните на ТЕЛК и трябва да донесеш, физически, на хартия удостоверение.

Внимание! Няма връзка и с РЗИ, откъдето да се вземат директо резултатите от теста, електронния, сQR от телефона не върши работа! И той на хартия се изисква! Та ще идвам пак, физически, да удостоверя, че съм легитимно оживяла. Иначе се изхарчиха едни много милиарди за информационни системи, отпечатъци, прото здравни карти и не искам да се сещам какво още. В заключение: зеленият сертификат и всички иженарицаеми мерки са гавра, нищо повече, нищо по-малко! Отдавна не съм била убедена в нещо така категорично! Благодаря за вниманието!"

Соня Момчилова бе назначена за член на СЕМ в края на юли 2021 г. от президента Румен Радев, като представител от квотата на държавния глава. Преди това журналистката бе шеф на правителствения пресцентър в служебните правителства на Стефан Янев.

Няколко месеца по-късно Антикорупционната комисия започна проверка на Соня Момчилова за несъвместимост. От Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) съобщиха, че са установили несъвместимост към датата на заемане на длъжността член на СЕМ на Соня Момчилова.

Производството е започнало по сигнал от председателя на СЕМ, според който към датата на издаване на указ на президента за назначаването й, Соня Момчилова е била едноличен собственик на капитала на търговско дружество, което противоречи на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията.

По-късно обаче от СЕМ заявиха, че при встъпването си в длъжност като член на Съвета за електронни медии Соня Момчилова е отговаряла на изискванията, предвидени в Закона за радиото и телевизията, което е потвърдила с декларация за съответствие. 

От медийния регулатор припомниха, че Момчилова встъпи като член на СЕМ на 5 август 2021 г. Към тази дата тя е заличена в Търговския регистър като собственик на капитала на търговско дружество.