Шефката на 45-о НС: Исках да избягам от НСО

Общество
21:22 - 13 Май 2021
11842
Шефката на 45-о НС: Исках да избягам от НСО

Досегашната шефка на Народното събрание Ива Митева разкри, че изобщо не е искала да ползва защита от гардовете на Националната служба за охрана, но е била принудена да спазва закона. В интервю за партийната телевизия на лидера на Има такъв народ Слави Трифонов тя обясни, че специално е изтеглила нормативната уредба за държавните гардове, защото "всячески" се опитала да се отскубне от тях. Иначе Митева каза, че била твърдо против ползването на НСО от заместниците й на президиума на 45-о НС, както и от министрите.

Не харесвала и раздутия автопарк и на парламента, и на министерствата, като разкри, че на места имало дори шефове на дирекции, които се ползвали със служебни лимузини. 20 броя били напълно достатъчни, като тя харесала примера от Мароко за въпросното число. "Там народните представители зареждат с карти. И казаха, че 20 коли са им напълно достатъчни", добави Митева.

"Назначена бях в дирекция "Европейска интеграция" на парламента по времето на СДС. Това беше много интересен период, в който се опитвахме да приобщим европейското към българското право, а след това се преместих в сърцевината на НС с дирекцията по законодателство.  Там законите се гледат за всички съответствия", разказа разградчанката.  "Вие саботирате ли ни", са ни питали неведнъж депутати в дирекцията", добави още тя. 

По повод неприетите текстове от Кодекса за социално осигуряване във връзка с преизчислението на пенсиите - тема, която възмути хиляди възрастни хора у нас на финала на съществуването на парламента, Митева бе категорична - има проблеми с внесените текстове. "Много правилно не допуснахме този закон", отсече тя и се аргументира - ако е бил приет и на второ четене, депутатите от ИТН повече не можели да излязат и да кажат, че са за прозрачно и предвидимо законодателство. 

По отношение на машинното гласуване, бившата шефка на НС обясни, че това е голяма стъпка, а видеонаблюдението не е било прието от депутатите, защото е достатъчно заснемането и излъчването. "Не забравяйте, че може да има непредвидени обстоятелства като това машината да спре да работи, така че има случаи и места, при които е важно да има видеозаснемане на хартиите", каза още тя. 

Митева се възмутила от думите на екс социалния министър Деница Сачева, че с машините се компрометирали изборите. "В секции като болници и мобилни секции няма да има машини, това трябва да е ясно. Самият Бойко Борисов през 2019 г. предложи 100% машинно гласуване. Тогава ГЕРБ и патриоти го подкрепиха, а БСП се въздържаха", припомни Митева. И припомни интервю на лидера и зам.-лидера на ГЕРБ Томислав Дончев, че било голяма глупост хартиените бюлетини да останат. "Как се обърнаха тези хора", пита шефката на 45-о НС.