Шефката на ЕП Роберта Мецола търси газ край Кипър

Общество
08:09 - 09 Септември 2022
1554
Шефката на ЕП Роберта Мецола търси газ край Кипър

Европейската енергийна политика на фона на газовата криза в Евросъюза и решаването на Кипърския въпрос са сред основните теми, които председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще обсъди по време на срещите си днес в Никозия. Тя е на официално посещение в Кипър по покана на президента Никос Анастасиадис.

Най-новите открития на значителни запаси от природен газ край бреговете на Кипър са "обещаващо развитие в момент, когато Европейският съюз трябва да замени руските енергийни източници", заяви председателят на Европарламента Роберта Мецола за кипърски медии в навечерието на визитата си в страната.

Разделението на Кипър и заплашителното отношение на Турция са неприемливи, преговорите за повторно обединение на страната на федерална основа трябва да продължат, подчерта още тя.

Първата среща на висшия европейския представител днес е с президента на Кипър Никос Анастасиадис. Той ще я информира за последните развития на кипърския конфликт и провокативните действия на Турция, съобщиха от президентството.

Председателят на Европейския парламент ще се срещне и с кипърския си колега, председателя на Камарата на представителите Анита Димитриу. След това Роберта Мецола ще говори пред извънредна пленарна сесия на парламента.

Програмата ѝ завършва с публична консултация с кипърски гърци и кипърски турци, студенти и членове на младежки организации, за "бъдещето, Кипър и Европа".