Шефката на НАП остава въпреки скандала

Новини
12:17 - 29 Юли 2019
5814
Шефката на НАП остава въпреки скандала

Шефката на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова със сигурност запазва поста си въпреки грандиозния скандал с безпрецедентната кибер атака срещу системата на приходната администрация.

Когато аферата с пробива в системата на НАП гръмна, данъчната шефка се оказа в лятна отпуска. Днес Димитрова вече е на работа, а в първото си интервю след завръщането си от Гърция по Би Ти Ви тя обяви, че взела „много добре обмислено решение да не си прекратя отпуската“.

„Бях със своя екип във всеки един момент, макар и дистанционно. Заедно обсъждахме всички проблеми и взимахме решенията. Дали ще си подам оставката? В момента най-важното е да се преодолее кризата, а оставки се дават много лесно в труден момент. Отговорността в този момент изисква да приключиш с проблема по най-добрия начин”, каза Галя Димитрова.

Финансовият министър Владислав Горанов не е разрешил на Галя Димитрова да си подаде оставката

Lupa.bg научи от свои източници в приходната агенция, че шефката в НАП действително е обмисляла да подаде оставката си при завръщането си в България, но е била спряна от финансовия министър Владислав Горанов. Според него било популизъм да бъде отстраняван качествен професионалист под улична и медийна диктовка.

Галя Димитрова минава за виртуоз в разплитането на данъчните схеми и под нейно ръководство НАП вдигна чувствително събирането на данъци. Тя бе назначена за изпълнителен директор на приходната агенция през пролетта на 2017 г. Преди това тя дълги години ръководи най-важното звено в НАП – контрол и ревизии и отдела „Големи данъкоплатци и осигурители“.

Още след избухването на скандала с хакерския пробив в системата на приходната агенция, финансовият министър Владислав Горанов даде да се разбере, че няма да се раздели с Галя Димитрова. „Вярвам и за всичко, с изключение на компютърните й познания. Не тя е виновна за пробива“, коментира финансовия министър.

Кристиян Бойков - Хакера (вдясно) е обвинен за пробива в НАП. С обвинение може да се сдобие и босът на "Тад груп" Иван Тодоров, който днес се прибира от Канада

За хакерския пробив в системата на НАП обвиняеми са 20-годишния Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата за кибер сигурност „Тад груп“ Георги Янков. Възможно е с обвинение да се сдобие и началникът на фирмата за кибер сигурност Иван Тодоров, който днес се прибира от Канада и трябва да се яви в Специализираната прокуратура.