Шефката на НАП с нов мандат в Надзора на НЗОК

Актуални новини
11:53 - 28 Февруари 2020
1493
Шефката на НАП с нов мандат в Надзора на НЗОК

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, при чието управление изтекоха личните данни на милиони български граждани, е с нов мандат в Надзорния съвет на НЗОК по решение на правителството днес. Според правилника за реда и устройството на Касата шефът на агенцията е постоянно присъствие в Надзора. 

Димитрова ще остане в историята на институцията и с отказа си да прекъсне почивката си в екзотична държава, и с впечатляващо големите бонуси, раздавани в приходната агенция. Няколко месеца след скандалите правителството я възнагради с актуализиране на заплатата. От 1 февруари тя стана 5 500 лв.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева също остава в Надзорния съвет на Касата от квотата на правителството. Начева бе отстранена като управител на НЗОК заради обвинения в злоупотреби, състоящи се в неправомерно отпускане на 1,6 млн. лева на ВМА, „Токуда" и болницата в Смолян.

Новият стар състав на Надзорния съвет получава петгодишен мандат. В него от правителствената квота влизат още другият зам. здравен министър Бойко Пенков, който е директор на НЗОК от 1999 до 2001 г., а преди това за кратко е заместник-директор, както и зам.-министърът на финансите Росица Велкова. И двамата бяха и досега в Надзорния съвет на НЗОК.