Шефката на парламента поема управлението на Косово

Вьоса Османи може да замества Хашим Тачи само 6 месеца

Балкани
18:18 - 05 Ноември 2020
1887
Шефката на парламента поема управлението на Косово

След оставката на косовския президент Хашим Тачи постът автоматично се поема от председателя на парламента Вьоса Османи, която може да изпълнява длъжността най-много 6 месеца според чл. 90 и 91 от Конституцията, съобщи днес експертът по конституционно право Риза Смака за информациониня сайт Косово онлайн.

Смака отбеляза, че въпросът за поемането на поста при оставка на президента е по-добре уреден в държавите, които имат вицепрезидент, предава БТА. 

Косовският президент се избира от парламента за срок от 5 години, като трябва да получи подкрепата на най-малко две трети от депутатите (най-малко 80 гласа). Ако на два тура нито един от кандидатите не успее да събере две трети от гласовете, се провежда трети тур, в който участват двамата кандидати, получили най-много гласове в предишните гласувания. За успешен избор в третия тур са необходими най-малко 61 гласа. В случай че нито един от кандидатите не получи необходимия брой гласове, парламентът се разпуска и се насрочват нови избори, които трябва да се състоят в срок от 45 дни.

Смака каза, че при сегашната политическа ситуация в Косово е много трудно да се осигури необходимата подкрепа при гласуването за президент, тъй като всяка партия гласува за своя кандидат, а кандидатите от малките партии нямат почти никакъв шанс, независимо от квалификацията и качествата си.

Новият президент на страната ще стане известен най-рано през пролетта на следващата година, каза експертът.

Хашим Тачи подаде оставка днес, след като Специалният съд в Хага потвърди обвинението му за военни престъпления.