Шефката на "Булгаргаз" загатна: Имаме комуникация с "Газпром", не казвам каква

Деница Златева хвали краткосрочните търгове за синьо гориво, нямала притеснение у нас да влиза руско

Общество
09:25 - 28 Септември 2022
3621
Шефката на "Булгаргаз" загатна: Имаме комуникация с "Газпром", не казвам каква

Шефката на "Булгаргаз" Деница Златева, назначена на поста от служебната власт на Румен Радев, разкри, че комуникация с руската "Газпром" има. Тя била на "оперативно" ниво и не била обвързана с едностранния отказ на руската компания да наруши договора с България и да прекрати доставките на синьо гориво вече няколко месеца. 

"Булгаргаз” е страна по договора с “Газпром” и между двете дружества има регулярна комуникация, най-малкото по линията на всекидневно изпращане на заявки за следващия ден, на които ние получаваме потвърждение “0”.

На оперативно ниво има комуникация, но на този етап нямаме отговор от руската компания за възобновяване на доставките. Казусът е юридически сложен и предвид защитата на българския интерес при евентуален спор ще ми разрешите да се огранича дотук", загатва Златева без повече обяснения в интервю за "24 часа". 

От думите й става ясно още, че след търговете за краткосрочните договори за газ, които поверената й "Булгаргаз" пусна, най-вероятно в полученото синьо гориво ще има и молекули руско. Но притеснения от това нямало. 

Златева коментира още, че България ще пробва да заяви нужните й слотове за 2023 г. на гръцкия Ревитуса за регазификацията на втечнен газ. Но тепърва ще се мисли за дългосрочни договори. 

Иначе шефката на "Булгаргаз" увери, че притеснения за доставките на газ до края на тази година нямало, особено предвид старта на преноса на азерски от 1 октомври по газовата връзка с Гърция. Задачата оттук нататък била да се намерят количества на приемливи цени за догодина.