Шефката на СЕМ за Коледния базар: Фалшива майонеза, червено нишесте и китайски играчки!

Соня Момчилова не е доволна как се приобщаваме към европейската култура

Топ
15:36 - 01 Декември 2022
2741
Шефката на СЕМ за Коледния базар: Фалшива майонеза, червено нишесте и китайски играчки!

За да отдъхне след конференцията на медийните регулатори от Балканския регион, която СЕМ организира вчера, шефката му Соня Момчилова явно е решила да се отдаде на разходка из столицата. Бившата сценаристка на "Ку-ку" обаче останала отвратена от коледния базар в центъра, който описва в типичния си саркастичен стил.

Ето разказа на Момчилова без редакторска намеса:

Реших и аз да пообиколя коледния, немски базар до Народния театър. 

Всичко му е немско и вурстовете гарнирани с фалшива майонеза и оцветено в червено нишесте, наречено кетчуп, и зелето, и свинските уши, и бретцелите, и глювайна, и бирата, немски са коледните песни, надписа над входа даже... 

За да е по-глобалистко има перуански терлици и чуруси, китайски коледни играчки, други артикули на които не запомних екзотичните имена.

Нямам обяснение, защо е немски този увеселителен кът, но встрани, в тъмницата едни анемични колони свирят Елениното и се опитват да надвикат сцената с Дядо Коледа, и няколко премръзнали субекта са се хванали на хоро. 

Защо немски коледен базар?

Няма ошав, няма тиквеник или зелник, няма колачета и питки с шарена сол...

Аз пък нямах намерение да се изказвам за традиционната инициатива на общината, още повече, че не се натъквам на впечатления тук от грозотията и тъмницата, дикенсовия пейзаж, липсата на украса и  средновековния мрак погълнал разбитите софийски улици, но гледах репортаж за подобните базари по света и казаха, че навсякъде се продавали местните деликатеси, типичните коледни сувенири и звучала фолклорна музика присъща на етноса. 

Докривя ми. 

Една колежка каза онзи ден, като предложих да заведем гостите ни от Балканската конференция на нестинарски танци, че фолклорът ни бил кич. 

Може и да е права, ще я попитам дали е посетила немския коледен ринг и дали е наред с естетиката, която ни приобщава може би към европейската култура, може би към нещо обратно на културата.