Шефката на СЕМ за Волен : Законът не учи на вкус и възпитание

София Владимирова прехвърли горещия картоф Сидеров на ЦИК

Политика
12:57 - 03 Октомври 2019
1638
Шефката на СЕМ за Волен: Законът не учи на вкус и възпитание

Шефката на СЕМ София Владимирова се обяви за започване на разговор за законодателни промени, относно обществените медии. Пред БНТ тя коментира скандала, който предизвика Волен Сидеров в предаването "Референдум" на обществената телевизия.

"Очевидно е, че трябва да има промяна или поне да започне разговор, ако той не е закъснял, за това какви трябва да бъдат границите, каква е ролята на обществените медии. Защото в последните седмици ние се сблъскваме с два казуса, които не са регламентирани в закона, но и кой би могъл да предположи, че те ще възникнат, за да бъдат регламентирани – и по отношение на БНР, и по отношение на случилото се в "Референдум". СЕМ има правомощия спрямо т.нар. доставчици на медийни услуги, т.е. ние не бихме могли да ангажираме отговорност на вашите гости", обясни Владимирова.

Тя изтъкна , че в случая със Сидеров няма нарушение на Закона за радиото и телевизията, а въпросът е от компетенциите на ЦИК, тъй като в момента тече предизборна кампания.

"Няма нито един закон, който да казва кое е правилото за добрия вкус, за доброто възпитание. Ако има последващи действия, които изискват намесата на регулатора, ние няма да се колебаем да действаме", каза Владимирова.

Днес работещи в БНР, които са представители на КНСБ и "Подкрепа" се събират на хепънинг пред сградата на СЕМ.

Акцията е насрочена за 12 часа и е във връзка с решението на СЕМ следващата седмица да разгледа проект за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на радиото Светослав Костов, ако той не подаде оставка до края на тази седмица. Костов вече обяви, че не възнамерява да напуска.