Шефове на Франс телеком в затвора за 19 самоубийства

Ръководителите тормозели служителите си, десетки изпаднали в депресия и посегнали на живота си

Общество
14:29 - 20 Декември 2019
2784
Шефове на Франс телеком в затвора за 19 самоубийства

Бившите шефове на Франс телеком (France Telecom) отиват за 4 месеца в затвора. Те ще лежат там, тъй като съдът днес ги призна за виновни за психически тормоз над служители, довел до вълна от самоубийства на 19 души. Новината съобщават френските медии, цитирани от БТА.

Наказателният съд в Париж осъди бившия ръководител на телекомуникационната компания Дидие Ломбар на една година затвор, от която осем месеца условно, и 15 000 евро глоба. Същите наказания бяха присъдени за заместника на Ломбар - Луи-Пиер Венес - и за бившия директор на отдела за човешки ресурси Оливие Барберо.

Самата компания, която от 2013 година се казва Оранж (Orange), трябва да плати глоба от 75 000 евро за случилото се през 2007 и 2008 година.

Други четирима членове на ръководството бяха признати за виновни за съучастие в психически тормоз и бяха осъдени на четири месеца затвор условно и глоба от 5000 евро.

Процесът, продължил два месеца, се опита да хвърли светлина върху управленските методи във френския телекомуникационен оператор през първите десет години на новия век. Според съда те са довели до влошаване на условията на труд и са дестабилизирали психически много от служителите, отбелязва Ройтерс.

Съдът разгледа подробно случаите с 39 служители, от които 19 са се самоубили, 12 са направили опит за самоубийство, а 8 са изпаднали в депресия или са излезли в отпуск по болест. Изслушани бяха десетки свидетели, експерти, бивши служители и близки на самоубилите се.

Пред съдиите свидетелите разказаха ужасяващи факти: насилствено преместване на служители на други длъжности или в други географски райони, понижаване на заплатите, поставяне на неизпълними работни задачи, както и порой от е-мейли, призоваващи хората да подадат оставка.

Това съвпада с периода 2007-2010 година, когато е съществувал план за преобразяването на Франс телеком за три години, с цел да бъдат съкратени 22 000 души, а други 10 000 да бъдат преместени в други градове. По онова време в дружеството работели 100 000 души със стотина различни професии, разпределени на 23 000 обекта.