Шефове на музеи в Пловдив питат: Защо да не работим на Трети март?

Националният военноисторически, чийто филиал е музеят на авиацията край Крумово, обаче няма да работи в знак на несъгласие с войната в Украйна

Новини
21:59 - 28 Февруари 2022
3065
Шефове на музеи в Пловдив питат: Защо да не работим на Трети март?

Всички пловдивски музеи в Пловдив ще отворят на Трети март. "Защо да не работим? Това е националният празник на България", реагира директорът на Историческия музей д-р Стефан Шивачев.

Националният военноисторически, чийто филиал е музеят на авиацията край Крумово, обаче няма да работи в знак на несъгласие с войната в Украйна.

Според Шивачев едното няма нищо общо с другото. "Вече 10 г. на Трети март сме с безплатен вход за пловдивчани и гостите на града. Така ще е и сега. Ще са отворени двете ни големи експозиции "Българско възраждане" и "Съединение на България" от 9 до 17 часа", обясни той. По думите му много хора се обаждали да питат дали ще могат да ги разгледат в този ден.

И колегата му от Археологическия музей доц. Костадин Кисьов е категоричен, че ще работят.

"На всички празници сме отворени. Така ще бъде и сега. Входът ни е платен", уточни той.

Етнографският музей също ще работи в четвъртък от 9 до 17 часа. Директорът доц. Ангел Янков очаква доста пловдивчани да го посетят. Той не приема аргумента, че заради войната в Украйна не трябва да отварят.

"Нека правим разграничение. На Трети март българите се чувстват свободни", коментира доц. Янков.

"Естествено, че ще отворим. Работното ни време е от 8,30 до 17 часа, а билети се продават до 16,30", каза и гл. ас. Огнян Тодоров, шеф на Природонаучния музей.

Къщите в "Старинен Пловдив" и Голямата базилика също ще са отворени на националния празник, потвърдиха от общината.