Шегаджията, който остави Сър Алекс да му диша прахта

Нещо за четене
23:00 - 04 Ноември 2021
6560
Шегаджията, който остави Сър Алекс да му диша прахта

Мениджърът на Мидълзбро Нийл Уорнък счупи рекорда за най-много ръководени мачове в английския професионален футбол. Във вторник вечерта, когато неговият Мидълзбро загуби с 1:3 от Лутън при визитата си на "Кенилуорт Роуд"72-годишният мениджър регистрира 1 602 мача, като за този период той е водил 14 различни клуба.

„Сигурно съм бил прилежен в работата си, за да направя 1 601!“, пошегува се Нийл Уорнък след поражението на Боро с 0:2 от Бирмингам кръг преди рекорда.

Въпреки загубата, шефът на Боро беше в типично весело настроение - и с основателна причина. Това беше денят, в който 72-годишният футболист изравни рекорда за най-много изиграни мачове в английския професионален футбол.

Беше някакво пътешествие. Откакто за първи път влезе в професионалния футбол като мениджър със Скарбъро през 1987 г., Уорнък е поел бил начело на 14 различни клуба - от Торки, до КПР, до детския клуб Шефилд Юнайтед и е печелил промоция рекордните осем пъти.

Във вторник вечерта, когато се изправи срещу Лутън, той влезе в историята още веднъж - когато изведе свой отбор в мач №1602.

Това е забележителна цифра, но той признава, че никога не си е представял, че ще я достигне.

„Никога не съм имал намерение да правя нещо подобно“, каза той.

„Не виждам как нещо подобно ще бъде подобрено. Надявам се, че мога да запазя работата си още малко", призна Уорнък.

„Саймън Джордън ме измъкна от пенсионирането в Кристъл Палас, защото мислех, че ще приключа след Шефилд Юнайтед. Той ми каза да остана още няколко месеца и да му помогна, и това ме задържа. Родъръм Юнайтед беше нещо специално. Върнаха ме, след като се получих обаждане един ден", разказва Нийл.

„Тези обстоятелства и тези 16 мача в Родъръм наистина разпалиха апетита ми за продължаване на Кардиф. Не можеш да сложиш кръст върху едно нещо, което те кара да се връщаш пак там", признава мениджърът.

На 1 декември Нийл Уорнък ще навърши 73 години, но все пак не показва признаци на отказване - без съмнение едно от нещата, които помагаха за постоянната му способност да разведрява настроението на пресконференция или да играе себе си, като харизматична личност.

„Наистина ми харесва и се заех да дам на клубовете, в които съм бил, нещо, което да бъде по-весело, да има и малко хумор в играта“, добави той.

„Във футбола няма достатъчно хумор. Обичам да карам хората да се смеят и да се усмихват, и да се радвам на живота. По-младите мениджъри получават промиване на мозъци с са с промити мозъци и забравят малките неща в живота - като смеха. Не можете да им проведете курс за хумор. Аз не бих могъл да запиша толкова много мачове без забава", признава той.

С гореспоменатото поражение от Бирмингам, което сложи край на серия от три поредни победи - и зашеметяващо бързо приземяване от Лутън, Мидълзбро се смъкна обратно в средата на таблицата на Чемпиъншип. Но само с четири точки, които ги делят от заемащите пето място КПР, Стоук Сити и Хъдърсфийлд. А всичко това може да се промени за миг и промоцията скоро отново да бъде на дневен ред.

Когато става въпрос за спечелване на промоции, Уорнък е човек, който знае какво прави и как стават нещата. Класирането на Кардиф до Висшата лига през 2018 г. го изведе пред Дейв Басет, Греъм Тейлър и Джим Смит, които имат в актива си седем класирания в по-горно ниво на английския футбол.

Дори в епохата на големи разходи в шампионата, старомодните ценности наУорнък са тези, които го правят успешен отново и отново. И безпрецедентна промоция номер девет може да бъде добавена към автобиографията му само след няколко месеца.

От гледна точка на опозицията, никога не е хубаво да се изправиш срещу отборите му. Тогава мениджъри и футболисти трябва да се притесняват за пищялите и глезените си.

Много момчета, които са играли за него, го харесват. Той успяваше да извлече от тях най-доброто и да ги накара да се справят. Той просто знае кои бутони да натисне, кога и как да ги натисне. В наши дни работата и ангажиментите на мениджърите са краткосрочни. Фактът, че Нийл Уорнък продължава да се връща и да продължава да получава работа - определено се справя добре.

Ако сте във футбола толкова дълго, колкото Нийл Уорнък, трябва да се адаптирате, защото играчите са се променили, техният манталитет се е променил. Можете да запазите част от това, което сте, но трябва да адаптирате начина, по който тренирате и говорите на футболистите, защото управлението на човека е толкова важно в наши дни.

„Когато Нийл напусна Кардиф, просто се чудех дали това е всичко и въпреки че със сигурност, когато беше на 70, той просто щеше да седи и да гледа мача. Той е това, което е - футболен треньор и мениджър - и той трябва да бъде в тази съблекалня и на тази тъчлиния. Може ли да работи до 80? Ще се изненадам, ако не го направи!", споделя Анди Хинчклиф - един от футболистите, играл под ръководството на Уорнък.

Мениджърите с най-много мачове в професионалиния футбол в Англия:

Нийл Уорнък 1 602

Дарио Грейди 1 601

Фред Евърис 1 524

Сър Алекс Фъргюсън 1 503

Брайън Клъф 1 451

Джим Смит 1 442

Хари Реднап 1,434