Шегичка на учителки изправи на нокти София заради COVID-19 (ОБЗОР)

Общество
23:15 - 10 Юни 2020
6481
Шегичка на учителки изправи на нокти София заради COVID-19 (ОБЗОР)

Невинна шегичка в социалната мрежа фейсбук на 7 учителки от столичната детска градина №50 "Зайчето Куики" вдигна на крак редица институции в търсене на епидемия от COVID-19 в София. 

Във вторник вечерта кметът Йорданка Фандъкова обяви, че 3 жени от персонала на забавачката са дали положителни проби на бързи тестове за коронавируса, като тестването е било инициирано от директорката г-жа Алексиева след сигнал, че дамите са били на уикенд посещение в едно от големите нови огнища - Сърница. 

Веднага бе организирано информиране на родителите за ситуацията не само на децата в засегнатите групи, а в цялата градина, както и разходването на ресурс на РЗИ и лабораториите за взимане на PCR-проби от всички контактни лица. 

В сряда обаче, още преди да станат ясни резултатите от пробите с тампон, се разбра, че има скандал с информацията, подадена от лелките към директорката. Стана ясно, че жените може би изобщо не са били в Сърница, а само са се отбелязали от там във фейсбук, въпреки че не са напускали пределите на София. 

Оправданието на част от тях било, че социалната мрежа неволно ги е отбелязала в Родопите, а другите се оправдали пред директорката, че искали само да се пошегуват. В крайна сметка тази вечер стана ясно, че трите положителни бързи теста са фалшиво позитивни и PCR-пробите на лелките са отрицателни, с което и паниката приключи, а децата се връщат в забавачката при нормален режим още утре. 

Кой обаче ще потърси отговорност от шегаджиите за взетите 49 PCR проби на персонала на градината и за безсънната нощ на родителите още не е ясно.

Снимка: Агнес Методиева