Shell се оттегли от всички свои бизнеси с въглеводороди в Русия

Компанията опроверга новината, че все още търгува с руски газ

Новини
16:15 - 05 Юли 2023
1846
Shell се оттегли от всички свои бизнеси с въглеводороди в Русия

Shell взе твърдо решение да се оттегли от всички свои бизнеси с въглеводороди в Русия, като спряхме всички покупки на руски суров петрол, както и товари на рафинирани продукти, като например дизел, изнасяни от Русия.

Също така излязохме и от целия си бизнес надолу по веригата в Русия, включително от веригата бензиностанции. Вече не сме част от никакви съместни предприятия с Газпром, които извършват дейност на територията на Русия.

Shell спря да купува руски втечнен природен газ на спот пазара, но все още има някои дългосрочни договорни ангажименти. Това е в пълно съответствие със санкциите, приложимите закони и разпоредби на страните, в които оперираме. Бяхме напълно открити и ясни по този въпрос.

Съществува дилема между оказването на натиск върху руското правителство заради военните зверства в Украйна и осигуряването на стабилни и сигурни енергийни доставки. Правителствата във всяка страна са тези, които трябва да вземат решение кои са изключително трудните компромиси, които трябва да бъдат направени.