Шест държави от ЕС предупреждават срещу търсещите убежище от Афганистан

От 2015 г. около 570 000 жители на размирната страна са поискали убежище в ЕС

Новини
17:32 - 10 Август 2021
2140
Шест държави от ЕС предупреждават срещу търсещите убежище от Афганистан

Шест европейски държави предупредиха изпълнителната власт на Общността да не спира с депортациите на отхвърлените за убежище афганистанци, въпреки голямото настъпление на талибаните в Афганистан, след изтеглянето на частите на НАТО, съобщава "Ройтерс". 

Талибаните, които се борят за възстановяване на строгия ислямски закон след свалянето им от власт през 2001 г., постигнаха големи победи в кампанията си срещу правителството, докато чуждите сили, ръководени от САЩ, се оттеглиха.

"Спирането на връщането изпраща грешен сигнал и вероятно ще мотивира още повече афганистански граждани да напуснат домовете си на път за ЕС", се казва в писмо от Австрия, Дания, Белгия, Холандия, Гърция и Германия в до Европейската комисия.

"Ето защо призоваваме вас и вашите екипи в Комисията да засилим разговорите с афганистанското правителство за това как връщането в Афганистан може и ще продължи през следващите месеци", се казва в писмото, видяно от "Ройтерс".

Много държави-членки на ЕС са нервни, че събитията в Афганистан могат да предизвикат повторение на миграционната криза в Европа през 2015/16 г., когато хаотичното пристигане на повече от милион души от Близкия изток разтегна системите за сигурност и социално подпомагане и подхранва подкрепата за крайнодесните групи.

Европейската комисия заяви, че е получила писмото от шестте страни и ще отговори, когато е готова.

На въпрос дали Комисията счита Афганистан за безопасна страна, в която търсещите убежище могат да бъдат върнати, говорител отговори, че това зависи от държавите-членки.

Очаква се въпросът да бъде изнесен на кризисна среща на министрите на вътрешните работи на ЕС на 18 август, която беше организирана главно за обсъждане на нарастването на незаконните преминавания от Беларус към страните членки на ЕС Литва, Полша и Латвия.

От 2015 г. около 570 000 афганистанци са поискали убежище в ЕС, отбелязват в писмото си шестте държави от ЕС, 44 000 само през 2020 г., което прави Афганистан втората най-голяма страна на произход през миналата година.

"Ние напълно признаваме чувствителната ситуация в Афганистан в светлината на предвиденото изтегляне на международни войски", заявиха страните и добавиха, че приблизително 4,6 милиона афганистанци вече са разселени, много от тях в региона.

Шестте страни призоваха блока да се опита да осигури най-добрата подкрепа за бежанците, като засили сътрудничеството с Афганистан, Пакистан и Иран.

Високопоставен представител на ЕС заяви, че около 400 000 афганистанци са вътрешно разселени през последните месеци и през последните дни се е увеличил броят на хората, бягащи в Иран.