Шест области вече са в грипна епидемия , до дни ще обхване 1/3 от страната

Учениците в Смолян, Габрово, Пловдив, Плевен, Варна и Бургас обаче остават в класните стаи

Топ
18:08 - 23 Януари 2024
3045
Шест области вече са в грипна епидемия, до дни ще обхване 1/3 от страната

Област Бургас обяви грипна епидемия, след като по-рано днес това направиха Плевен и Варна. В Плевен временни мерки се въвеждат от утре - 24, а във Варна и Бургас - от 25 януари до 31 януари. Т ака към момента в шест области са сила противоепидемични мерки.

До края на седмицата се очаква това да обхване 1/3 от страната.

"Временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания ще бъдат въведени в област Бургас", съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Георги Паздеров след заседание на местния щаб за борба с грипа.

На база сентинелно наблюдение и ежедневно съобщаване на случаите на заболели от грип и ОРЗ през последната седмица се отчита рязко завишаване на заболяемостта в Бургас - 238,25%00. От 16 до 22 януари са регистрирани 478 случая при наблюдавано 10% от населението - 20 063 души.

Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 5-14 г. ( 810,68%00), 0-4 г. (749,41%00), следвана от възрастова група 15-29 г. (356,79%00), над 65 г. (103,43%00) и най-ниска заболяемост при група 30-64 г. (94,33%00).

Сред мерките по думите на д-р Паздеров са: преустановяване на консултациите на бременни жени, профилактичните прегледи, имунизациите и реимунизациите при личните лекари, свижданията в лечебните заведения.

На този етап не е наложително обявяването на грипна ваканция за учениците, тъй като заболеваемостта сред учениците е 13% , а сред персонала -  5%.

"Въвеждаме стриктен филтър в детски градини и училища. При промяна на обстановката, ако се завиши броят на отсъстващите ученици и учители, ще бъдат предприети по-стриктни мерки, включително и грипна ваканция", каза директорът на РЗИ - Бургас.

По думите му решението за това трябва да бъде на регионалния инспекторат по образованието и просветния министър. Д-р Георги Паздеров посочи, че преди две седмици броят на отсъстващите по болест ученици е по-висок отколкото е в момента.

Шест са вече областите в плен на грипа.

Преди шест дни Смолян първи обяви грипна епидемия, като противоепедимичните мерки там са в сила до 24 януари. Последваха го Габрово и Пловдив, а от днес се присъединиха Плевен, Варна и Бургас.

Много близо до протиепидемичните стойности са още Ямбол, Пазарджик, Перник и София област, съобщи тази сутрин главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и прогнозира, че до края на седмицата очаква 1/3 от България да е в грипна епидемия.

Министерството на здравеопазването препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат вкъщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.

От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси - чрез кихане и кашляне.

Данните за заболяемостта в страната показват нарастване на грипната активност. Най-засегнати от остри респираторни заболявания (ОРЗ) са децата и младите хора до 30 г.

Всеки болен с ОРЗ е препоръчително да носи защитна маска при контакт с други хора.

Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително да носите маска, както и когато общувате със стари хора и бременни жени, съветват експертите.