Шест смъртни присъди за брутално убийство на гей активист в Бангладеш

Осъдените са идентифицирани като членове на местната войнствена група Ансар-ал-Ислям

Новини
14:39 - 01 Септември 2021
2254
Шест смъртни присъди за брутално убийство на гей активист в Бангладеш

Съдът в Бангладеш осъди на смърт шестима ислямистки бойци заради жестокото убийство на двама активисти за правата на човека, извършено преди пет години.

През април 2016 г. Ксулхаз Манан, известен борец за правата на гейовете и редактор на списание и неговият приятел и колега активист Махбуб Рави Тоной, бяха нападнати в столицата Дака и убити.

Съдия Могибур Рахман от Специалния трибунал за борба с тероризма постанови, че шестимата обвиняеми са отговорни за убийствата на двамата мъже, но оправда други двама. Полицията бе повдигнала обвинение срещу осем заподозрени бойци по случая.

Четирима от обвиняемите присъстваха под строга охрана в съда във вторник. Другите двама остават на свобода. Прокурорите идентифицираха всички тях като членове на Ансар-ал-Ислям, местна войнствена група.

Адвокатите обещаха да обжалват решението пред Върховния съд.

Манан работи за американската Агенция за международно развитие и се бори за правата на хомосексуалните и други маргинализирани общности в Бангладеш чрез своето списание Roopbaan, единственото списание в страната, предназначено за ЛГБТ аудиторията.

Убийствата са станали на фона на вълна от такива престъпления в Бангладеш, а атаките са били насочени към ЛГБТ активисти, атеисти, умерени хора и хора с различно мнение.

Убийството на Манан предизвика възмущение в страната и хората се събраха на бдение на свещи и протести, за да призоват за действие срещу екстремистки групи, извършващи подобни атаки.