Шестима министри и ЦИК обсъждат как да има по-голяма прозрачност на изборите

Срещата започва в 14 часа

Актуални новини
10:55 - 16 Септември 2024
890
Шестима министри и ЦИК обсъждат как да има по-голяма прозрачност на изборите

Шестима министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите от страна на служебния кабинет, ще проведат работна среща с Централната избирателна комисия в 14 ч.

Целта – да бъдат обсъдени предложенията на правителството до Комисията за подобряване на правилата и процедурите за гарантиране на прозрачен, демократичен и добре организиран вот на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Миналата седмица министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в качеството си на координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството, изпрати писмо до ЦИК с предлаганите мерки, съгласувани с отговорните ведомства.

Служебният кабинет предложи да бъде разширен процесът по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване, като се добави и софтуерът за параметризация и съответствието на флаш-паметите. Също така доставката на пломбите за устройствата да се осигурява от независим доставчик, различен от изпълнителя на обществената поръчка за машинното гласуване. Кабинетът препоръча и номерата на пломбите да бъдат част от приемо-предавателния протокол за машините между СИК и изпълнителя, който доставя машините до секциите.