Шестима обвинени за търговия с оръжия от "Арсенал"

Престъпната група се е занимавала и с бракониерство

Новини
18:55 - 01 Април 2019
1769
Шестима обвинени за търговия с оръжия от "Арсенал"

ГДБОП и Специализираната прокуратура задържаха и обвиниха шестима души в Казанлък за произвеждане, търговия и държане на оръжие без разрешение. Те са арестувани в момент на сделка, а един от тях е служител в завод "Арсенал", съобщиха от МВР и прокуратурата.

Разследването е започнало след сигнал в ГДБОП в края на август 2018 г. При претърсване на няколко адреса криминалистите открили и иззели седем автомата, пистолет "Макаров", картечен автомат, ловни пушки, боеприпаси и части за карабини. И шестимата задържани имат криминални регистрации за различни престъпления.

Групата изработвала и продавала оръжия след предварителна поръчка и плащане. Служителят на "Арсенал" изнасял частите, които били сглобявани извън завода. Цените на оръжията били различни за всеки вид. Автоматите са със заглушители и били търсени предимно от бракониери, занимаващи се с незаконен лов на територията на общината.

Прокурор Димитър Петров, изпълняващ функцията ръководител на Специализираната прокуратура, обясни, че въпреки проверките от служба Контрол над общоопасните средства (КОС), нивото на контрол в завода е било занижено.

Престъпната група се е занимавала и с бракониерство. Освен незаконните оръжия и части за тях, криминалистите са намерили и убита кафява мечка. Няма данни незаконното оръжие да е било изнасяно зад граница. По думите на зам.-директора на ГДБОП Стоян Темелакиев няма данни на членовете на групата да имат връзка с терористични организации.

Той допълни, че служителят в завода е опитвал да вербува свои колеги за незаконната дейност, но няма данни да е успял. По думите на Темелакиев служителят на "Арсенал" е на ниско ниво в завода, но явно доходите не са му достигали.