Шестима загинали при експлозия в Кабул

Свят
14:32 - 27 Март 2023
1146
Шестима загинали при експлозия в Кабул

Най-малко шестима цивилни заинаха при самоубийствен атентат в столицата на Афганистан в понеделник, близо до контролно-пропускателен пункт, водещ към външното министерство, предава Ройтерс.

"На площад "Малик Асгар"... нападател самоубиец, преди да достигне целта, беше идентифициран на контролно-пропускателен пункт и убит, но експлозивите му се детонираха", каза говорителят на полицията в Кабул Халид Задран. Той добави, че няколко души са били ранени, включително трима членове на талибанските сили за сигурност.

Той не назова целта, но взривът е станал в оживен център на града близо до контролно-пропускателен пункт, който охранява силно укрепена улица, на която са разположени няколко правителствени сгради, включително Министерството на външните работи.

Близката болница за спешна помощ, която се управлява от италианска неправителствена организация, е приела 12 ранени пациенти и телата на двама загинали, каза нейният директор за страната.

Кабул и други градски райони станаха терен на няколко атаки през последните месеци, за някои от които поеха отговорност бойци на Ислямска държава.

Експлозия през януари уби най-малко петима души и рани десетки в Министерството на външните работи, когато служителите излизаха от сградата в края на работния ден.

Администрацията на талибаните заяви, че е съсредоточена върху осигуряването на сигурността на страната и че е извършила няколко акции срещу заподозрени членове на Ислямска държава през последните седмици.

Инцидентът в понеделник е станал около обяд, когато градът е особено оживен, тъй като служителите на правителствените служби си тръгват по-рано през деня по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан.