Шествие в Пловдив срещу омразата

Акцията е в подкрепа на нападнатите при хомофобския екшън от 27 септември

Новини
14:52 - 09 Октомври 2020
1646
Шествие в Пловдив срещу омразата

Група младежи организират шествие в центъра на града под тепетата под надслов „Пловдив срешу омразата“. Чрез инициативата те ще покажат подкрепата си към нападнатите на 27 септември в Цар-Симеоновата градина тийнейджъри. 

Припомняме, че тогава група младежи, наричащи себе си бултраси, тормозиха и замеряха с яйца и брашно свои връстници в Цар-Сименовата градина с мотивите, че прочистват парка от гейове и лесбийки и хора, приличащи на такива.

Участниците се събират в 17.30 часа тази събота пред сградата на общината, след което ще се придвижат по маршрута на агресорите - до Виенския павилион в центъра на Цар-Симеоновата градина. Очаква се на мястото да има засилено полицейско присъствие. Организаторите коментират, че след като са сформирали събитието, са получили подкрепата и на неправителствени организации, които се занимават с опазването на човешките права и борбата с дискриминацията. 

Димитър Димитров, един от организаторите, коментира посланията, които иска да бъдат отправени.

„Всеки може да се припознае по един или друг признак с потърпевшите. На всички тези хора искаме да кажем, че те не са нежелани в нашия град, че ние ги обичаме, ценим и подкрепяме. Всеки, който смята, че това не го засяга, нека се замисли – утре това може да са техни близки и познати, колеги, роднини, дори техните деца. Остро осъждаме и коментарите в медиите, че подобен род прояви са „нещо нормално“. Всяка форма на насилие оставя своите белези, а самото то е признак на сериозен проблем в обществото“, смята той.