Шествия у нас в подкрепа на Украйна (СНИМКИ)

Не на руския терор, зоват българите

Политика
19:43 - 24 Февруари 2023 (обновена)
4943
Шествия у нас в подкрепа на Украйна (СНИМКИ)

Шествия в подкрепа на Украйна се провеждат днес в различни градове на страната. Българи и украинци излязоха по улиците на някои от големите градове, за да покажат съпричастността си със страната, станала обект на руската агресия точно преди година.

В София много хора се събраха на площада пред Президентството, за да изразят своята съпричастност с украинския народ. Мирно шествие премина вечерта през централната софийска част до „Орлов мост“.

Участниците призоваха за изпращане на оръжие към страната. Те пристигнаха на „Орлов мост“, развявайки български и украински знамена и пеейки химна на Украйна. 

Те отново призоваха за импийчмънт на президента Румен Радев. 

Движението на автомобили бе блокирано от Софийския университет до „Орлов мост“, както и от Националния стадион до „Орлов мост“ - по булевард „Евлоги и Христо Георгиеви". 

Подобни шестия в подкрепа на Украйна днес имаше и в Бургас, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Русе, а във Варна шествието ще бъде утре. 

В Бургас на площада пред общината се събраха стотици българи, осъждащи агресията, украински бежанци, намерили убежище у нас и руски граждани, потърсили политическа закрила. Всички те заедно изрисуваха със запалени свещи гълъб, като символ на мира и Украйна с цялата й територия. Наредиха обувки, символизиращи жертвите във войната. 

Посланието, което самите украинци искат да предадат, е, че въпреки бягството, въпреки болката в очите на децата им, въпреки изпитанието, на което са подложени, те не искат да бъдат съжалявани, напротив – те намират сила да продължат, да живеят, да подкрепят, да благодарят, да се надяват, че съвсем скоро ще се върнат обратно у дома и да търсят съпричастност.

Шествие "Не на руския терор! България е с Украйна!" беше организирано тази вечер и в Русе. "Искаме това послание да се разпространи и да има повече българи, които емоционално и загрижено помагат на украинските общности у нас и в Украйна", каза един от участниците в шествието Михаил Михов.

Сборният пункт на участниците бе на площад "Александър Батенберг" пред сградата на Русенския исторически музей. От там шествието премина по централната пешеходна улица в града, за да стигне пред Паметника на свободата.